fredag 23. januar 2015

Lungebetennelse varighet

Lungebetennelse varighet

Lungebetennelse kan også skyldes en rekke andre bakterier. Visse typer sopp og protozoer kan i sjeldne tilfeller forårsake lungebetennelse. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust.


Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. I de tilfellene hvor det er klare tegn til lungebetennelse , og pasienten fremstår syk, vil antibiotika føre til bedring i løpet av en ukes tid. Likevel er mykoplasma lungebetennelse i de fleste tilfellene mindre alvorlig enn den mest vanlige lungebetennelsen som forårsakes av bakteriearten pneumokokker.


Tilstanden kan være svært alvorlig, særlig hvis du er eldre eller har problemer med helsen. Tilhører du risikogruppen bør du vurdere å vaksinere deg. Optimal varighet av antibiotikakur ved lungebetennelse er ikke sikkert fastslått i kliniske studier. I gjeldende norske retningslinjer anbefales behandling i 7-dager, og det er en tendens til å anbefale stadig kortere kurer.


Lungebetennelse varighet

Korte kurer er viktig for å redusere risiko for resistensutvikling. Varighet av beskyttelsen og behov for boosterdoser For pneumokokkonjugatvaksine er det foreløpig ikke grunnlag for å anbefale boosterdoser etter fullført grunnvaksinasjon. Det kan vurderes å gi PKVtil personer med høy risiko for invasiv pneumokokkinfeksjon som tidligere er vaksinert med PKV se avsnitt om Pneumokokkvaksinasjon for personer med risikofaktorer under i dette kapitlet. Jeg ble innlagt på sykehuset med bakteriell lungebetennelse for uker siden. Da hostet jeg masse grønt slim, hadde crp på 2og virkelig vondt og tungt for å puste.


Hosten og slimet ble det mye. En lungebetennelse varer som regel i 1-uker - deretter er man frisk. I sjeldne tilfeller kan lungebetennelse gi blodforgiftning eller meningitt. Det er denne typen lungebetennelse det følgende handler om. Hvordan får man lungebetennelse ? Man smittes typisk ved innånding av mikroorganismene.


Mer sjelden oppstår lungebetennelser ved at bakteriekolonier fra en infeksjon et annet sted i kroppen, f. Mykoplasma lungebetennelse gir andre symptomer og krever annen behandling enn vanlig lungebetennelse. Mykoplasmabakterien skiller seg fra de vanlige bakteriene fordi den mangler cellevegg, og derfor mangler også penicillinets angrepspunkt. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne. Laboratoriet vil vanligvis gi svar på prøven i løpet av et par dager. Hvis mengden av antistoffer er steget i 2. Gitt den godartet problemets natur, vandrende lungebetennelse varer et par dager, en uke etter oppstart av behandlingen.


Merk at denne tilstanden er kjent for å vare lenger enn gjennomsnittet forkjølelse eller influensa. Men hvis venstre ubehandlet, varigheten kan strekkes evig og et par måneder. Betegnelsen brukes vanligvis om betennelser forårsaket av infeksjon med mikroorganismer som bakterier og virus, men betennelsesforandringer i lungevevet kan også sees ved en rekke andre, ikke-infeksiøse sykdommer. Alle over år som røyker, bør henvises til røntgen toraks 4–uker etter gjennomgått lungebetennelse , eventuelt tidligere ved langsom bedring.


Uavhengig av alder og røykestatus bør toraksbilde også tas ved langvarig sykdom, terapisvikt, hyppige lungebetennelser og andre forhold som kan gi mistanke om underliggende sykdom. Akutt bronkitt er en forbigående infeksjon i slimhinnene i luftrøret og bronkiene. Det vanligste kjennetegn er vond hoste. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust. En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika.


Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år. Egenpleie ved lungebetennelse. Hvis du får lungebetennelse , skal du unngå fysiske anstrengelser og sørge for rikelig med hvile. Anstrengelse øker pustehastigheten og hvis du har hoste vil den forverres.


Det er en lungebetennelse som skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae. Den gir litt andre symptomer enn vannlig lungebetennelse og kalles derfor også ”atypisk lungebetennelse ” (atypisk pneumoni). Hvorfor får man mycoplasma lungebetennelse ? Mycoplasma lungebetennelse smitter ved hoste eller nysing fra en person som allerede har infeksjonen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg