fredag 16. januar 2015

Meningitt vaksine

Ta vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokk) i god tid før du trenger beskyttelse. Anbefalinger om vaksine mot meningokokksykdom. Meningokokker (Neisseria meningitidis) er Gram-negative diplokokker som bare finnes hos mennesker. En hjernehinnebetennelse ( meningitt ) forårsaket av meningokokk-bakterier (neisseria meningitidis), kalles på folkemunne smittsom hjernehinnebetennelse. Betennelsen er alltid alvorlig og tidlig behandling er viktig.


En annen bakterietype - meningokokker - kan også forårsake hjernehinnebetennelse og blodforgiftning.

Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. Den er godkjent fra mnd alder, og grunnvaksinasjon består av doser for personer over år. Barn fra mnd inntil år trenger doser.


Forekomsten av meningokokk-B sykdom er for tiden lav i Norge (fem tilfeller de siste fem år). Meningitt som skyldes bakterier - spesielt de bakteriene som kalles meningokokker - er en farlig sykdom som krever øyeblikkelig behandling med antibiotika. Denne behandlingen gis direkte i en blodåre.


På tross av behandling er det allikevel mellom 5-prosent som får varige mén eller dør av sykdommen. Tidligere var kusma-virus (parotitisvirus) den vanligste årsaken til hjernehinnebetennelse, men vaksinasjon med MMR- vaksine , som beskytter mot både meslinger, røde hunder og kusma, har betydd at vi stort sett ikke ser dette viruset som årsak til hjernehinnebetennelse lenger.

Infeksjonen kan gripe over på selve hjernen (meningoencefalitt), og den kan også ramme nervene som springer ut fra hjerne og ryggmarg. Encefalitt er en infeksjon i selve hjernevevet. Skogflåttencefalitt, også kalt TBE, er en virussykdom som spres av skogflått.


Behandling for høyt intrakranielt trykk vil ofte bli nødvendig ved S. Dette skyldes for det meste de lange ventelistene på apotekene som følge av begrenset distribusjon. Regjeringen har ikke introdusert Bexsero i vaksineprogrammet. Infeksjonen kan også angripe hjernebarken, selve hjernen eller blodet (sepsis). Hjernehinnebetennelse ( meningitt ) er en infeksjon i hinnene rundt hjernen og ryggmargen, som gjør hinnene betente. Ofte sees flere av disse tilstandene samtidig.


Det er i hovedsak barn og unge som rammes av hjernehinnebetennelse. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Den vi frykter mest kalles meningitt , eller smittsom hjernehinnebetennelse, og kan være dødelig. Den skyldes meningokokkbakterien, en bakterie som finnes normalt i de øvre luftveiene hos mange.


Meningokokkbakterien kan også formere seg i blodet og føre til en blodforgiftning som kalles sepsis. Sepsis kan føre til blødninger i huden. Serøs meningitt er hjernehinnebetennelse med et betydelig lavere antall immunceller, som regel lymfocytter, i spinalvæsken enn ved purulent meningitt.


Serøs meningitt er oftest forårsaket av virus, men enkelte bakterier, sopp og ikke-infeksiøse agens kan også gi denne typen meningitt.

Alle pasienter med akutt bakteriell meningitt forårsaket av en ennå ikke påvist mikrobe skal behandles med et bredspektret, baktericid virkende antibiotikaregime gitt intravenøst. Ved akutt bakteriell meningitt med ukjent etiologi må man ta hensyn til pasientens alder når antibiotikum skal velges (tab 1). Infeksjonen skyldes oftest bakterier eller virus, men sopp og parasittmeningitter kan også være årsak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg