tirsdag 21. januar 2020

Smerter i hæl

Smerter i fot og hæl. Hælsmerter er en svært utbredt årsak til smerter i foten. Vanligvis føles smerte enten under hælen eller i bakre delen der akillessenen festes til hælbenet. Selv om hælsmerter kan være svært plagsomme og enkelte ganger invalidiserende, utgjør de sjelden en stor helserisiko. Har du veldig sterke smerter , og ingen av de andre rådene hjelper, bør du oppsøke lege.


Ett behandlingsalternativ kan være kortisoninjeksjoner i plantarfascien.

Kortisoninjeksjoner kan bidra til å redusere hælsmerter på kort sikt, men kan gi bivirkninger som skader vev i foten. Plantarfascien er viktig for bevegelser i foten ved gange, og er blant annet involvert ved hællanding og fraspark. Typisk involverer symptomene smerter under hælen som kan stråle utover, stivhet om morgenen, samt smerter særlig ved aktivitet. Haglunds hæl , diagnosen. Det er vanligvis lett å stille diagnosen.


Typisk har plagene vedvart over lengre ti med forverringer i forbindelse med bruk av enkelte fottøy, eller ved mer langvarige belastninger, som løping. Da blir det smerter , sier hun. Hvilken diagnose kan dette være?


Symptomene ved tarsaltunnel syndrom vil være at du får brennende og prikkende smerter i tillegg til nummenhet på undersiden av foten og hælen.

Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Kronisk irritationstilstand ved bagerste calcaneus-apofyse nær tilhæftningen af akillessenen. Unngå overvekt, da dette vil øke belastningen på hæl -knokkelen. Bruk godt fottøy og såler som er spesialtilpasset. Unngå belastninger som gjør smerten i hælen større.


Tren alternativt og begrens hopping og løping med mye stop and go. Våre klinikere og terapeuter ved Råholt Kiropraktorsenter har god kompetanse innen utredning og behandling av skader, smerter og dysfunksjoner i fot, hæl og ankel. En slimpose som ligger mellom hælbeinet og akillessenen skal beskytte senen fra friksjon mot beinet.


Det føles stivt og hovent, spesielt om morgenen og kan hindre folk fra å delta i idrettsaktiviteter. Plantar Fasciitt: en kjent medisinsk tilstand som rammer et leddbånd under fotblad som binder sammen hælben med tærne. Voksesmerter er ikke noen diagnose, men en betegnelse på en tilstand som kjennetegnes ved smerter i legg, lår og kne og ikke spesielt under hælene. Denne type er mindre vanlig. Bindevevet er festet under fotens lengdebue og går fra fremsiden av hælbenet og frem mot tærne.


Plantar fascitt er smerter og ubehag i et sterkt bindevev under foten som kalles plantarfascien. Lidelsen skyldes som oftest overbelastning av festet til fascien på hælbenet. Hælspore er resultatet av lang tids feilbelastning av de store seneflatene under fotsålen. Dette forårsaker smerter i hælen.


I et forsøk på å reparere gjentatte småskader i senen begynner kroppen å avleire kalk der hvor senen hefter til hælbenet, og etterhvert utvikles et lite kalkhorn på hælen som man kaller hælspore.

Aflastning er den bedste behandling. Ved manglende effekt af aflastning, kan lægen sprøjte binyrebarkhormon ind i hælen, henvise dig til fysioterapi eller foretage en operation. Betændelse af hælpuden: Hælpuden er den fedtpude under hælbensknoglen (calcaneus), som giver hælen sin runde facon. Ved voldsomme stød kan den støddæmpende hælpude tage skade , hvorved hælbensknoglens benhinde irriteres. Især idrætsudøvere, ældre og overvægtige får ondt i hælen pga.


Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg