torsdag 23. januar 2020

Influensa vaksine

Vaksineringen utføres av kvalifisert helsepersonell. Vår kunnskap - din trygghet. Temaside for informasjon, nyheter og oppdaterte råd om den årlige influensavaksinen. Levende svekket influensavaksine. LAIV har nedre aldersgrense år og øvre aldersgrense år.


Folkehelseinstituttet anbefaler influensavaksine til gravide etter 12.

Dette er fordi gravide i andre og tredje trimester og spedbarn har en økt risiko for alvorlig sykdom hvis de får influensa. Gravide i første trimester som også har annen tilleggsrisiko bør ta vaksine. Dersom du har tidligere hatt alvorlige reaksjoner etter vaksinasjon med tilsvarende influensavaksine , eller kjent allergi mot innholdsstoffer i vaksinen bør du heller ikke vaksineres. Barn under måneder skal heller ikke vaksineres, fordi sikkerhet og effekt av vaksinen ikke er undersøkt hos så små barn, ifølge FHI. Influensavaksine anbefales til ulike grupper i befolkningen.


Hvert år fører influensa til at mange med svekket helse blir alvorlig syke eller dør. Les mer om hvordan influensavaksinen virker, og hvem som anbefales å vaksinere seg. Velkjent at influensavaksine ikke virker på friske voksne.


Vaksinasjon mot influensa har bare en liten effekt på influensasymptomer hos sunne og friske voksne, ifølge en ny studie.

Det er ikke overraskende, mener forskere og understreker at det fortsatt er viktig for spesielt utsatte å bli vaksinert. Får du tilbud om influensavaksine gjennom jobben hvert år bør du tenke deg om en gang til før du takker ja, det kan nemlig gjøre deg mer utsatt for alvorlig influensasykdom i fremtiden, ifølge tre norske forskere som står bak en kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening. Dersom du har influensalignende sykdom og har hatt høy feber og plagsomme symptomer i mer enn 5-dager, eller hvis feberen øker igjen etter forutgående bedring.


Dette kan tyde på tilleggsinfeksjoner forårsaket av bakterier. Disse anbefales derfor å ta influensavaksine. Virusene som forårsaker influensa endrer seg ofte, og risikogruppene anbefales derfor å vaksinere seg på nytt hvert år. I dag vaksineres ca. I nesten alle våre Vitusapotek kan du nå få hentet ut vaksinen din, samt få satt den direkte på apoteket.


Bestill vaksinen din her. Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? De som har visse kroniske sykdommer og tilstander eller som har nådd en viss alder anbefales derfor influensavaksine.


Nå kan du få satt influensavaksine i Boots apotek. Har du resept fra lege på influensavaksine , kan du hente ut vaksinen og få satt den med det samme i apoteket. Det er alt for få som tar influensavaksinen i Norge. For noen kan influensa være farlig. Mest utsatte er de som har nådd en viss alder, har en kronisk grunnsykdom eller en tilstand som gjør at kroppen ikke tåler influensasykdom så godt.


Hvis du er blant disse, anbefales vaksine mot sesonginfluensa. Helsegevinsten kan være stor. Nytt av året er at 2apotek i kjedene Apotek Ditt Apotek og Vitusapotek tilbyr influensavaksine.

Da slipper du turen til fastlegen. Sjekk apotekenes nettsider for tilgjengelighet og fremgangsmåte. Alternativet er å bestille time hos legen for vaksinering.


Noen legesentre tilbyr drop-in for influensavaksine. Andelen leger, sykepleiere, pleiemedhjelpere, fysioterapeuter og andre helsearbeidere som tar influensavaksine øker jamt og trutt. I fjor var det prosent av dem som jobber med pasienter som tok vaksinen, mot prosent året før. Alt materiale på dette nettstedet er kun ment som generell informasjon, og er ikke helsehjelp slik det er definert i helsepersonelloven.


Vaksineklinikken fraskriver seg ethvert ansvar for skade eller tap som følge av bruk av materiale og informasjon publisert på dette nettstedet eller nettsteder det måtte vises til. Selv om vaksiner er blant de legemidlene som gir færrest bivirkninger, kan både barn og voksne få uønskede reaksjoner etter vaksinasjon. De fleste symptomene kommer innen et døgn, men noen kommer senere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg