tirsdag 21. januar 2020

Nyfødt søvn

Når babyen befinner seg i fasen med dypere søvn , er den helt avslappet og våkner ikke av seg selv. Da er det viktig å gjøre det enkelt for babyen å få sove igjen. Som nyfødt vil barnet sove til ulike tider i løpet av dagen, men ved et par månders alder vil vanligvis tidene for en hvil bli mer og mer forutsigbare. Når barnet er ett år gammelt vil behovet for søvn i løpet av dagen hos de fleste være nede på ca 2- timer - men med betydelige individuelle variasjoner. Det har vært en lang dag på sykehuset.


Nyfødt søvn

Den lille nyfødte ligger sannsynligvis trygt forvart i armkroken din og har nettopp tatt sin første av mange små blunder. En nyfødt baby er født uten døgnrytme, og sover gjerne opp mot timer i døgnet. De regulerer som regel sin egen søvn , og det er for tidlig å begynne å tenke på faste leggerutiner. Den første tiden med nyfødt baby tips til den første tiden med den nyfødte Å bli foreldre er nytt og overveldende.


Dette er greit å vite om de første dagene etter fødsel. Hvis vi ser på den voksne befolkningen totalt, ligger gjennomsnittet på rundt - timer med søvn , og de aller fleste sover mellom seks og ni timer. I av den tiden har barnet REM søvn. Søvn har betydning for barnas utvikling, men det er også viktig at foreldrene er uthvilte og har overskudd til å dekke barnas behov om dagen. Prioriter hvile og søvn.


Underskudd på søvn kan fort gå ut over humøret og samarbeidet mellom. Børn har desuden brug for at sove for at kunne vokse. Men hvor meget skal en nyfødt egentlig sove, og kan en nyfødt sove for meget?


Det er rigtigt, at børn er forskellige, men mennesker er ikke så forskellige igen – og derfor har menneskebabyer brug for omkring den samme mængde søvn for at kunne fungere. Hvor meget skal en nyfødt sove? Et nyfødt barn, født til tiden, har afføring, som ændrer sig meget i de første dage.


Den allerførste afføring den første dag er mørkegrøn og tyktflydende, 2. Pust og hjerterytme er stabile. Barnet er da så rolig at foreldre flest kan reagere med bekymring og lure på om barnet faktisk puster. Rolig søvn kommer etter en periode med urolig søvn og varer rundt minutter hos terminbarn. Søvn er kritisk for den nyfødtes utvikling. Lær hvor mye søvn en nyfødt trenger og hvordan du kan bidra til at barnet ditt får go avslappet søvn.


Hverdagen med en nyfødt baby i hus er helomvendende. Her får du gode tips og råd til hva det er viktig å huske på i tiden etter fødsel, med den nyfødte babyen. Livet med en nyfødt baby er en unntakstilstan men jordmor Karin Johansson forteller gjerne litt om hva du kan forvente den første tida.


Nyfødt søvn

Lær om søvn , amming, bæsjebleier og mye mer. Har en nyfødt baby som sover store deler av dagen. Våkner for mat 2-time. Vet at man ikke skal regulere søvn til så små babyer.


Men er det dumt at baby stort sett sover på dagtid mtp natten, at baby da sparer opp sin våkentid om natten? Eller er det slik at søvn avler søvn ? Hilsen usikker først. Nyere oversiktsartikler på søvn hos barn opptil ett år viser at en planmessig omsorgsstil helt fra barnet er nyfødt bidrar til bedre søvn hos den lille, sammenlignet med en omsorgsstil der man i mindre grad følger en plan.


Slike apneer ser man oftest under søvn , og de fleste responderer på lett stimulering. De sentrale mekanismene modnes med alderen, og man ser tilstanden sjeldnere etter svangerskapsuke 36. Ved obstruktive apneer er det ingen luftstrøm til lungene, til tross for abdominale og torakale bevegelser. Det er helt greit å ta med et nyfødt barn ut på tur.


Men ikke dersom det er under minusgrader eller sterk vind. Bruk myggnett om sommeren og høsten. Pass på at barnet ikke blir for varmt, og skjerm det for sol.


Er svært bekymret for min nyfødte sønn (dager), da han har svært rask respirasjon. Han ligger på rundt pust i minuttet i dyp søvn og atskillig høyere ved aktivitet (opp mot rundt 90). Han er tilsett av barnelege ved to anledninger pga dette.


Legen lytttet over hjerte og lunger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg