tirsdag 14. januar 2020

Nyttårsmiddag kalkun

Nyttårsmiddag kalkun

Hell på vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 1°C. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet. Nyttårsmiddag med kalkun. På årets siste dag er det vanskelig å tenke seg noe mer storslått enn å samle store og små rundt et festpyntet bord og en helstekt kalkun ! Med en nydelig saus, god stuffing og en klassisk waldorfsalat er sjansen stor for at både store og små rundt bordet blir både glade og mette.


Velger du kalkun har du et supert utgangspunkt for en smakfull nyttårsmiddag. Her får du tips til både steking, tilbehør, saus og stuffing. Og ikke minst en litt sunnere Waldorfsalat. Skal du helsteke kalkun , er det god tid som gjelder.


Både i forkant av matlagingen og på selve dagen. Trikset er saltlake. Saltlaken er det viktigste punktet i tilberedningen av. Hovedretten til nyttårsaften er kanskje i boks allerede?


Blir det en ny runde med pinnekjøtt eller lutefisk? Eller et beist av en kalkun med alt godt tilbehør? Noen klinker til med ryper, og andre finner frem elg- eller reinsdyrsteika som de har gledet seg til å lage siden oktober. Personlig har jeg ingen faste ritualer på nyttårsaften. Hel kalkun er maten for de store anledninger, og skal du servere helstekt kalkun til nyttårsmiddagen kan det være årets siste og kanskje tøffeste utfordring.


Det er nesten umulig å lykkes med å steke hel fugl, og kalkun er ikke på noen måte et unntak – snarere tvert imot, sier Godts matansvarlig Jon Krog Pedersen. Helstekt kalkun er både mager og god festmat. For mange er det nyttårsmiddag , mens andre har det på julaften. For noen er kalkun den store julemiddagen, for andre hører den nyttårsaften til. I USA er den også selvskreven til Thanksgiving.


Nyttårsmiddag kalkun

Kalkun til store anledninger. Enten du skal servere den helstekt eller som filet, så trenger den noe godt tilbehør. Her kommer våre beste tips og oppskrifter.


Enten man ønsker en rolig kveld med et vennelag eller en større fest, er gjerne måltidet med på å sette en ekstra glans på hele kvelden. Her gir vi deg forslag til tre-retters menyer med kalkun , reinsdyr eller lam som hovedrett. Finn din favorittmeny.


Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Urtesmøret kan du dessuten påføre dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å sette den i ovnen ca timer før den skal serveres. En kalkun på ca kg trenger ca times steketi og like lang hviletid. Ikke vær bekymret for at kalkunen da kommer til å være kald ved servering. Når kalkunen er ferdig stekt har du den over på en ferdig varmet tallerken.


La kalkunen hvile på et varmt sted i minst minutter, men helst opp til time. Først da får smakene virkelig satt seg. Mens kalkunen hviler kan du lage saus og tilbehør.


Skjær opp kalkunen og server med varm saus, stuffing og ønsket tilbehør. For dei som ikkje vil styra med kalkun på nyttårsaftan i år: Fortvil ikkje! Dei alternative nyttårsmiddagane er mange og gode. Smelt smør og bland godt med salt og pepper. Pensle over kalkunen og legg på rist i en langpanne.


Hell vann i langpannen og stek på nederste rille på 1grader. Som hovedrett velger jeg i år reinsdyrfilet, som er noe av det aller beste jeg vet, sammen med fruktige plommer, søtlige rotgrønnsaker – og en saus som gjør at du får lyst til å slike tallerkenen helt ren etterpå. Hjemme har vi hatt flere forskjellige retter på denne dagen, fra mange års tradisjon med pinnekjøtt på hytta, en kalkun innimellom, buffeter som var enkelt med mange gjester og når vi hadde små barn, en spesiell spaghettirett innimellom de siste årene og gryteretter som varmer på kvelden. Brun den i en stekepanne med smør.


Legg kalkunfileten i en smurt, ildfast form. Sett inn et steketermometer, slik at spissen på termometeret befinner seg i den tykkeste delen på fileten. Det høres kanskje mye ut, men husk at det er mye bein i en kalkun , som du ikke skal spise.


Men ikke kast beina, legg dem i kjøleskap eller fryser og kok kraft på dem når du skal være hjemme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg