tirsdag 21. januar 2020

Samisk navnetradisjon

Nordnorsk navnetradisjon har vært preget av mye oppfinnsomhet. Nå vil navneforsker Gulbrand Alhaug at dagens foreldre skal bli flinkere til å finne på egne navn. Samene er Norges urfolk, og spørsmål som gjelder samiske språk, blir behandla av egne institusjoner som er tilknytta Sametinget. Disse institusjonene inkluderer en stedsnavntjeneste, som ser til at samiske navn følger lokal samisk navnetradisjon og vedtatt rettskriving på nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk og skoltesamisk. Det bør nå bli slutt på denne snik-innføringen av samiske stedsnavn, som ikke har rot i lokal navnetradisjon – og heller ikke har hjemmel i Norsk navnelov, skriver Arne Hveding for.


Det kan ses i sammenheng med gaibmi-begrepet. I samisk navnetradisjon kaller man gjerne barn opp etter levende personer. Eksempelvis kan den førstefødte gutt bli kalt etter sin far. Bringer man denne tradisjonen videre vil navnet gjenta seg, flere generasjonsledd fremover. Samiske tradisjoner i landskapet Kasia Dominczak Romsa, 24.


Sjøsamisk navnetradisjon er ulik reindriftssamisk navnelegging. Samiske Per Einar Grønmo og Jeanette Aslaksen ønsker å døpe sin datter June Lovise, et navn som på sett og vis bryter med samisk navnetradisjon. Forskjellene i samisk og norsk førte til store språklige utfordringer når det gjaldt de norske navnekonstruksjonene. Dette viser at de norske navnene ikke var forankret i navnetradisjon ,. Kvensk navnetradisjon Av Bente ImerslundKvenske stedsnavn Stedsnavn vekker sterke følelser hos folk.


I avisene føres hissige debatter om et sted heter sånn eller slik. Det berører vår identitet og vår lokale tilhørighet. Enda sterkere blir følelsene når det dreier seg om stedsnavn på minoritetsspråkene samisk og kvensk. Ett og samme sted kan derfor opptre med forskjellige samiske navn. Det er også forskjeller i detaljgrad.


I Qvigstads navnesamling er Laksvatnområdet rikt representert med navn på de nærmeste fjelltoppene, berg, hauger, steiner og grunner. Store fjell-områder er derimot så godt som navn-løse, slik som Stormheimen. Jeg vet ikke så mye om samiske navn men vil tro at det er med dem som med navn fra alle andre kulturer. Så lenge det er et navn som er greit å leve med i hverdagen ser jeg ikke det helt store problem i bruke et samisk navn.


Gjennom å blant annet ta utgangspunkt i tromma (Christofferson), noaidien (Mebius), gudeforestillinger (Bäckman), de hellige stedene (Westman Kuhmunen), joiken (Stoor) og samisk navnetradisjon (Frändén og Marainen) får vi presentert ulike kilder og historier som på hver sin måte viser hvordan et religionsskifte ble påtvunget samene, og. Bruk av samiske adressenavn vil særlig være aktuelt i kommuner som er med i forvaltningsområdet for samisk språk, men også i andre områder med samisk navnetradisjon. Fordelingen mellom antall norske og antall samiske adressenavn, må kommunen selv ta stilling til. Ta vare på den samiske kulturen Språk navnetradisjon , fortellinger osv. Samefolketsdag Naturskole Hele året 6. Samisk var altså minst i sine nåværende utbredelsesområdet før 5e.


Det eksisterer urnordiske låneord i samiske stedsnavn som går tilbake til 5e. Samiske stedsnavn er funnet over hele Vesterålen, Lofoten og Røst. Både de gamle stedsnavnene og slektsnavnene avspeiler et skille mellom øst- og vestfinsk navnetradisjon , med røtter like tilbake til stammesamfunnet. Og her er det på tide med en kort introduksjon til samisk navnetradisjon.


Hovedpersonen er ikke transvestitt som lesere sørpå har blitt forledet til å tro. Forskjellige myndigheter, som kartverket og jordsalgsmyndigheter, brukte ofte ulike strategier når de skulle fornorske et samisk navn. Samiske etternavn Etternavn har vært brukt i samiske slekter i lang tid.


Etternavn kan oppstå av et bestemt yrke, stedet man kom flyttende fra eller bodde på, spesielle trekk og lignende Eks.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg