mandag 27. januar 2020

Prolaps korsrygg

Prolaps korsrygg

Spennende utvalg til deg og dit hjem. Norges beste prisgaranti hos Select. Sko, klær, accessoirer, helse og nyttige ting til hus og hage, samt interiør og pynt. Det er vel ikke prolaps vel. Dette er et typisk utsagn fra pasienter som opplever en dårlig korsrygg for aller første gang.


For de fleste kommer smertene plutselig og nærmest uten forvarsel, men oftest oppstår et prolaps som et resultat av en langvarig prosess. Man får veldig sjeldent et prolaps i en ellers sunn skive. Mest vanlig forekomst.


Smerter ned i foten kan variere ifra en dyp verkende smerte til elektriske støt-lignende smerter. Et prolaps i ryggen er normalt ikke farlig og sjelden forbundet med alvorlige komplkasjoner. Men enkelte ganger kan et prolaps føre til alvorlige smerter og symptomer. Typisk ved et bredbaset eller sekvestrert prolaps oppstår intense strålende smerter ned i begge beina samtidig og kan til og med forårsake akutte lammelser.


Prolaps korsrygg

Tidligere ble smerter i ryggen behandlet med sengeleie, men forskning og erfaring viser at det å være i bevegelse faktisk bidrar til at prolapsen tilheler bedre. For å forstå hva som skjer ved et ryggprolaps, kan det være nyttig å kjenne til hvordan et prolaps utvikler seg og hva et prolaps er. Ryggsøylen vår består av forskjellige ryggvirvler. Disse virvlene er skilt fra hverandre med mellomvirvelskiver.


Ryggvirvlene er i stand til å bøyes og beveges i en viss grad. Siden hver enkelt virvel kan beveges noe, gjør den samlede bevegelsen i. Noen trenger operasjon, men de fleste blir bra uten. Nervesmerter (isjias) med utstråling nedenfor kneet, oftest på grunn av prolaps eller trang nerverotkanal.


Annen sykdom som brud infeksjon, revmatisk sykdom eller svulst. Diagnosen må basere seg på en personlig undersøkelse av lege, fysioterapeut eller kiropraktor. Den danner grunnlaget for råd og behandling. Mange kan ha prolaps i ryggen uten å være klar over det.


I svært sjeldne tilfeller kan en prolaps trykke på de nervegreinene som går fra ryggmargen til urinblæra (cauda equina). Rammet av prolaps i korsryggen og nervesmerter i setet eller nedover beina? Denne artikkelen omhandler prolaps i korsryggen (lenderyggen).


PROLAPS : Den bløtere kjernen (rosa) presses ut og kan trykke mot nerverøtter (rødt) som går ut av ryggmargen. I denne delen vil vi gå nærmere inn på de ulike symptomene og smertene som du kan oppleve. Dette kan skyldes slitasjeforandringer, men trolig er arvelig disponering den viktigste enkeltfaktoren. Slitasjeforandringer kan for eksempel skyldes tunge løft, dårlig holdning, dårlig. Sykdommen er meget sjelden hos barn og unge mennesker.


Det rammer menn litt hyppigere enn kvinner. Vekten synes ikke å ha noen særlig betydning. Ordet prolaps betyr rett og slett å falle ut av plass. Har du smerter i ryggen?


Prolaps korsrygg

De fleste tilfeller av ryggstivheter kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser. For å unngå ryggsmerter er det viktig å styrke muskulaturen rundt mage og rygg. Prolaps - kjerringråd. Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.


Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg