Trommehinnen er en hinne som skiller den ytre øregangen fra mellomøret (auris media). Her er den skråstilt i forhold til vertikalplanet (ca. grader over horisontalplanet). Selve trommehinnen kan deles inn i ulike områder, hvorav de viktigste er pars tensa og pars flaccida.
Det vanligste er likevel problemer som oppstår når du reiser med fly, et såkalt barotraume. I tillegg kan trommehinnen skades dersom du får fremmedlegemer inn i øregangen. Typiske plager er akutte smerter i øret i forbindelse med skade. I sjeldne tilfeller kan øreskylling føre til at trommehinnen sprekker, og da særlig hvis trommehinnen er svekket fra før av og for eksempel har arr.
Innerst er øregangen stengt av trommehinnen. På den andre siden av trommehinnen , i mellomøret, finner vi de minste bena i kroppen din: hammeren, ambolten og stigbøylen. Disse små beina er festet til trommehinnen og begynner også å bevege seg av lydbølgene som setter trommehinnen i gang. Når lydbølger som når trommehinnen , setter stigbøyleplaten i det ovale vinduet i svingninger, vil basilarmembranen også settes i svingninger.
Avhengig av lydens frekvens og styrke vil svingningene i basilarmembranen gi forskjellige utslag. Ved lave toner vil utslagene være størst øverst i sneglehuset hvor basilarmembranen er bredest. Mellomørebetennelse går som regel over i løpet av et par dager. Hvis trommehinnen sprekker, eller den blir punktert hos en øre-nese-hals-lege, renner betennelsen (pusset) ut, og symptomene forsvinner ofte.
Det betyr ikke noe for hørselen etterpå, om trommehinnen er sprukket av seg selv, eller om den er blitt punktert. Vibrerer ved påvirkning av lyd. Består av løvtynn bindevevsplate (ca, 1mm tykk), dannet av konsentrisk og radielt anordnede kollagenfibrer. Hørselen vil også bli noe redusert så lenge sykdommen varer, på grunn av at trommehinnen er betent og fortykket. Spesialisten vurderer om det bør gjøres et lite inngrep.
Legen vil da legge inn et dren i trommehinnen slik at luft kan strømme inn i mellomøret og hindre at væsken hoper seg opp. Drenet faller ofte ut etter måneder, men det er ikke sikkert at man trenger å sette inn et nytt dren. Ved hull på trommehinnen som ikke gror av seg selv kan operasjon av trommehinnen (myringoplastikk) være nødvendig.
En intakt trommehinne er nødvendig for god hørsel på øret. Når lyd treffer trommehinnen , vibrere den og sender slagene videre til det indre øret og hjernen. Gutten min på fikk ørebetennelse med sprukket trommehinne for et par måneder siden.
Han ble behandlet med antibiotika, og virket eller frisk etter det. Men nå synes vi at han hører litt dårlig. Kan det ha sammenheng med den sprukne trommehinnen ? Leser på nettet at det kan gi nedsatt hørsel fr. For å kunne se lengere inn i ytre øregang og inn på trommehinnen trenger vi et otoskop eller en øretrakt og pannelampe. Punktert trommehinnen , også kalt sprukket trommehinne, oppstår når trommehinnen skille ytre og mellomøret blir revet eller ødelagt.
Denne type øre skade kan forårsake plutselig øresmerter, hørselstap, tinnitus, og svimmelhet. En sprukket trommehinne kan være forårsaket av en øreinfeksjon, plutselige trykkendringer, høye lyder eller fremmedlegemer. Symptomer på Rupture. Som trommehinnen brister, kan du føle en plutselig, skarp smerte. Når vi ser på trommehinnen med et otoskop er vårt viktigste landemerker hammerskafet, processus brevis av hammerenbog lysrefleksen.
Pars tensa består av plateepitel ytterst, deretter et fibrøst lag og innerst en slimhinne. Pars flaccida mangler det fibrøse laget. Mellomøret er den delen av øret som ligger rett bak trommehinnen. Her finnes det tre små knokler (hammeren, ambolten og stigbøylen) som fanger opp vibrasjoner fra trommehinnen , og som så leder de videre til det indre øret.
Her dannes det et lydsignal som sendes til hjernen. Væske i mellomøret fører til at bevegelsene av trommehinnen dempes, og resultatet blir nedsatt hørsel. Stikke hull på trommehinnen (Paracentese) Paracentese betyr å stikke hulle på veggen i et hulrom for å drene økt mengde væske. Behandling blir som oftest brukt ved punktering av trommehinnen for å skaffe avløp fra mellomøret. Dersom barnet har store smerter eller hvis infeksjonen ikke går bort, kan legen forsøke å stikke hull i trommehinnen for å lette på trykket, og noen ganger ta bakterieprøve av ørevæsken.
Leger kan også sette små rør som kalles dren, i trommehinnen for å forsøke å hindre gjentatte ørebetennelser.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.