tirsdag 3. september 2019

Gluten allergi

Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Cøliaki, eller glutenallergi , er hypersensitivitet overfor gluten som fører til at overflaten i tynntarmen, som vanligvis består av totter og krypter, blir flat. Når magen slår seg vrang over en lengre periode er det mange som automatisk tenker at de har glutenallergi , kjent som cøliaki. Cøliaki, eller glutenintoleranse, er hypersensitivitet overfor gluten som fører til at overflaten i tynntarmen, som vanligvis består av totter og krypter, blir flat. I dag antas det at 7- av befolkningen i Norge ikke tåler hvete.


Alle disse har en form for intoleranse.

Mellom 1- har cøliaki, mens mange har det som tidligere ble kalt ikke-cøliakisk glutensensitivitet, men som i senere tid har vist seg å være en intoleranse mot hvete. Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør deg overfølsom for gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt.


Spiser du glutenholdig mat blir tynntarmens slimhinne betent og næringsstoffene fra maten blir ikke fullt ut absorbert. Tidligere var glutenallergi noe mange trodde kun hang sammen med problemer med magen. Men det er en rekke andre symptomer du også bør være obs på. Symptomene varierer fra person til person, noe som gjør at glutenallergi kan være vanskelig å avdekke.


Risikoen for at udvikle glutenallergi er større, desto tidligere småbørn begynder at spise grød og brød. Derfor anbefaler man, at små børn først spiser glutenholdig mad fra seks måneders-alderen.

I nogle lande er glutenallergi særlig hyppig (Sverige, Irland). Enkelte barn og voksne blir syke av å spise hvete og andre glutenholdige kornsorter. Gluten gjør det mulig for gjærbakst å heve seg fordi gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen.


Glutenallergi : Sådan ved du, om du ikke kan tåle gluten Har du mistanke om, at du ikke kan tåle gluten , så læs med her. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne ta de riktige avgjørelsene i forhold til kosthol behandling og tilpasninger i hverdagen. I den siste tiden har flere og flere begynt å velge glutenfrie produkter fordi de tror det er sunnere. Her er symptomene du bør kjenne til.


Dessverre finnes det ennå ikke en direkte test for glutenallergi. Det du kan gjøre er å fjerne gluten fra kostholdet ditt i en måne for så å tilsette gluten igjen. Hvis symptomene kommer tilbake, har du svaret.


Hold symptomene i sjakk. Har du fått diagnosen glutenallergi er det veldig viktig at du holder deg langt unna gluten. CELIAKI Celiaki – glutenintolerans. Celiaki innebär att du inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn.


Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska. Eftersom de specifikke årsager til glutenallergi er ukendte, er det også svært at vide, hvad man skal gøre for at undgå allergien. Hvem kan få grunnstønad?


Du kan ha rett til grunnstønad hvis du har nødvendige ekstrautgifter friske personer ikke har.

Med ekstrautgifter menes løpende utgifter som er kommet etter inntrådt sykdom eller skade, og som du ikke hadde tidligere. Perlespelt, perlerug, perlebygg og andre middagskorn. Her kan du sjekke symptomene på glutenallergi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg