onsdag 11. september 2019

Esbl smitte

Smitte gjennom matvarer kan også forekomme. Risikoen for smitte øker ved innleggelse i helseinstitusjoner i utlandet. God mat- og håndhygiene på reiser er det beste forebyggende tiltaket. To hovedgrupper har særlig betydning for helsetjenesten.


Enterobacteriaceae, som ofte er en del av vår flora i mage-tarmkanalen. Dette også for å kunne gi best mulig behandling. Den samme infromasjonen bør også gis til hustandsmedlemmer.


Skulle man ha behov for mer informasjon, kontaktes. Når du utskrives fra sykehuset, skal du leve som normalt. Hvis du er frisk, er risikoen liten for at du kan smitte andre i ditt nærmiljø (også ved intimkontakt) på skole, arbeidsplassen og andre sosiale miljøer. Arbeidsoppgaver med stor belastning på hanskene Renhol tørke opp søl med liten smitterisiko Kjemiske desinfeksjonsmidler Legemiddelhåndtering Kortvarig kontakt. Anbefalingene er rettet mot sykehus, helseinstitusjoner for eldre og rehabiliteringsinstitusjoner.


Esbl smitte

Basale smittevernrutiner tilstrekkelig i møte med. Andreas Radtke Overlege smittevern St. Pasienten har urinpose. Når jeg skulle skifte denne rant det et par dråper urin ned på pasientens lår.


Jeg tørket og vasket pasienten med klut. Jeg hadde to par blå hansker utenpå hverandre og stellefrakk! Slike blå hansker vi bruker ved smitte. Jeg kastet de etter jeg. God håndhygiene spesielt etter toalettbesøk er derfor det viktigste tiltaket for å unngå spredning av smitte.


Bakterien kan finnes i tarmen i måneder, opptil år, uten at man blir syk. Prøven tas tidligst 2-dager etter at man kan ha vært utsatt for smitte. ESBL –skal vi slutte å isolere? Vi tilbyr gratis smittevernbistand til kommunale helseinstitusjoner i Nord-Norge. På denne siden finner du mer informasjon, skriftlige rutiner og materiell om smittevern.


Små dråper med en diameter ned til ca. Kontakt oss gjerne for veiledning og undervisning. Disse holder seg svevende i luften bare noen sekunder pga sin tyngde, men kan i denne tiden smitte til slimhinner i øyne, nese eller munn hos en mottakelig person som har nær kontakt med en syk person. De resistente bakteriene drar nytte av dette fordi de ikke-resistente bakteriene, som ellers konkurrerer om ernæring og rom, dør. Det har også blitt oppdaget at hunder i hundepansjonat og kenneler har økt risiko for å bli bærere.


Risiko var størst for reise til Sør Asia (), Sørøst Asia () og Midt-Østen (). Definisjonen på multiresistente bakterier varier. God håndhygiene er det viktigste tiltaket for å unngå smitte. Smitten overføres vanligvis via hendene til munnen.


VRE er sjelden i Norge, men vanligere i mange andre lan og innleggelse på sykehus i utlandet gir større risiko for å bli smittet. VRE lever som regel fredelig i tarmen uten at man selv blir syk. Denne kan selvsagt smitte , men ikke mer enn de stafylokokkene du likevel har på kroppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg