tirsdag 17. september 2019

Sterke smerter i korsryggen

Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Akutte smerter i korsryggen er smerter i nedre del av ryggen, med en varighet på under seks uker. Akutte korsryggsmerter er ufarlige tilstander, ofte kalt lumbago eller hekseskudd. Blir tilstanden vedvarende etter uker, betegnes det ikke lenger som en akutt korsrysggsmerte men som kroniske korsryggsmerter. Smerter i flankene ved siden av virvelsøylen kan av og til kjennes som vondt i ryggen, men kan tyde på en nyrebekkebetennelse.


Som regel vil feber oppstår samtidig. Ved mistanke om nyrebekkenbetennelse bør lege kontaktes. Nyrestein kan føre til smerter i flankene ved siden av virvelsøyken og kan også kjennes som smerter i ryggen.


Ubehag og smerter i denne delen av kroppen utgjør en stor del av de registrerte tilfellene av lidelser. Tungt arbei spesielt slikt som omfatter tunge løft, framoverbøyde, usymmetriske og låste arbeidsstillinger, vridende bevegelser i forbindelse med løft og eksponering av kroppen for sterke vibrasjone,r kan gi smerter i korsryggen. Smerter i korsryggen refererer til de smertene som er lokalisert mellom de nederste ribbena og rumpeballene.


Smertene kan også stråle ned i setet og låret og enkelte opplever også smerter i lysken. Man deler gjerne korsryggsmerter inn i akutte og kroniske smerter der sistnevnte henviser til de som har hatt vondt mer enn uker. Fem tegn på at smertene i korsryggen er ufarlige.


Korsryggsmerter defineres som smerter eller ubehag i ryggen lokalisert til området mellom det nederste ribbenet og den nederste delen av rumpeballene. Er smertene akutte, det vil si plutselig oppståtte og sterke kalles det for kink i ryggen, hekseskud lumbago eller rett og slett akutte korsryggsmerter. Tren bort korsrygg- smerter - her får du øvelsene. Men fysisk aktivitet er anbefalt ved korsryggsmerter, og er i seg selv et viktig.


Sterke smerter i korsryggen

I noen tilfeller blir smertene langvarige og kroniske, og vanskelig å håndtere. I denne artikkelen omtaler vi et utvalg av tilstander som kan gi store smerter. Les om smerter og smertebehandling her.


Forskning viser at regelmessig mosjon kan forebygge ryggsmerter i korsryggen (lumbago). Du bør oppsøke lege ved kroniske ryggsmerter, og ved behov kan legen gi deg henvisning videre til fysioterapeut eller en ryggspesialist. Hvis ryggsmertene varer mer enn uker, er det større risiko for å få vedvarende smerter. Har du smerter i korsryggen ? Forleng venstre ben frem på matten med en sterk fot og aktivitet i benet. Høyre fot og ben strakt opp mot taket i hoftehøyde.


Her presenteres enkle øvelser som du kan gjennomføre for å forebygge og redusere smertene. Det finnes ulike årsaker til at smerter oppstår i korsryggen. Det kan for eksempel være feil arbeidsstilling eller løfteteknikk. Selv om en dårlig holdning kan være en av årsakene til ryggsmerter, kan irritasjon eller forringelse av noen av strukturene i den nedre delen av ryggraden også være en årsak.


Jeg har en hund og går mye turer pluss at jeg er i bevegelse på jobb hele dagen. Smertene kommer helt plutselig med skarpe smerter i korsrygg, står jeg stille og prater feks med noen jeg møter ute på luftetur så er det som om ryggen stivner og jeg får liksom en knekk ( smerter ) i korsryggen når jeg prøver å bøye meg eller lignende. Det vanligste symptomet er markante krampesmerter i midtre eller nedre del av magen.


Du kan også få smerter i korsryggen og nedover beina. Noen blir kvalme og kan kaste opp. Andre får hodepine, ørhet eller du kan bli svimmel.


Leddene i ryggen ligger tett i tett og disse kan henge seg opp eller låse seg med påfølgende sterke ryggsmerter. Enkelte ganger forverres tilstanden fra lokale smerter til isjias som gir smerter nedover bena, eller til en kronisk tilstand med gjentatte tilbakefall og vedvarende smerter. En del får smerter og stivhet i nakken og kan derfor få hodepine. Det er vanlig at man har smerter langsmed skulderbladene og i skuldrene.


Sterke smerter i korsryggen

Dette kan igjen gi prikking eller en nummen følelse i armene, og det kan være vondt å trekke pusten dypt. Mange opplever mye stivhet og smerter i øvre del av ryggraden, den delen som kalles brystryggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg