onsdag 18. september 2019

Spedbarn utslett

Det er ikke uvanlig at en baby får utslett. Skurv, bleieutslett, nyfødtutslett er vanlige utslett. Det finnes noen utslett hos spedbarn som man bør være spesiell oppmerksom på. Blodårene i huden kan hos det nyfødte barnet forårsake forbigående endringer i hudens blodstrøm. Det arter seg som utslett , men det er egentlig ikke utslett.


Marmorering av huden fremstår som et finmasket nett av tynne blodårer langt ute i huden.

Tilstanden skyldes en reaksjon i blodårene på kulde og forsvinner vanligvis når huden. Mange utslett som oppstår hos barn og spedbarm er ufarlige, plager ikke barnet, og går over av seg selv. Om det er et kløende utslett finnes det lindrende behandling. Hos spedbarn er det typisk på kinn, panne, hals og strekkesiden av armer og ben.


I småbarnsalderen finnes det ofte i bøyefurene. Tørr hud klør lett, og bør forebygges med olje i badevannet og smøring av huden med fuktighetskrem etterpå. Varmeutslett, miliaria, er ikke noe som bare forekommer hos spedbarn. Selv om det er mest vanlig hos spedbarn , så forekommer varmeutslett hos opptil en tredel av voksne som lever i tropisk klima, og det kan sjenere enhver i varmt, fuktig vær.


EkseBarneeksem eller atopisk eksem gir et rødt, tørt og kløende utslett.

Spedbarn har gjerne eksem i ansiktet og på kroppen, også på fremsiden av bena. Hos større barn dukker eksemen opp i bøyefurene på armer og ben. Den finnes i knehasene, på innsiden av albuene, på innsiden av håndleddene og på hender og føtter. Tunga kan minne om et jordbær.


For spedbarn er det vanskelig å regulere kroppstemperaturen, og de kan få midlertidig utslett som skyldes varme eller fuktighet. Denne formen for utslett er vanligst på brystet, på halsen og under armene. Ved soppangrep blir stumpen blank og rø og barnet. Har barnet ditt fått utslett ? De fleste barn vil få utslett en eller flere ganger.


Her er tipsene du trenger. Hovedsymptomet på atopisk eksem (barneeksem) er rødt, kløende utslett , ofte på tørr hud. Atopisk eksem kan oppstå fra 2-måneders alder.


Hvis et barn får utslett , kan det enkelte ganger være et symptom på matallergi. Ta kontakt med helsestasjon eller lege. Ifølge helsesøsteren er utslett ledsaget av feber hos barn i barnehagealder en nokså hyppig årsak til at foreldre tar kontakt med helsepersonell. En vanlig årsak til feber hos barn er virusinfeksjoner. Noen virusinfeksjoner kan gi utslett.


Alle kan få varmeutslett (miliaria), men det er vanligst hos små barn og spesielt spedbarn.

Det dukker oftest opp på halsen, brystet, hodet eller områder hvor hud møter hud (for eksempel armhulene eller lysken). Det begynner gjerne med et kort forkjølelseslignende forstadium med feber og rask utvikling av et rødt, lett opphøyet utslett på mage og rygg. Det røde utslettet skal i løpet av et døgn bli til overflatiske blemmer, som lett sprekker og etterhvert tørker inn til skorper.


Bleieutslett skyldes hovedsakelig at huden irriteres fordi den lukkes inne i et tett og fuktig miljø. Irritasjonen forsterkes av urin, avføring og mekanisk gnissing, men også overdreven bruk av vann og såpe. Mange spedbarn får et skorpelignende belegg i hodebunnen. Dette kalles barneskurv (seborré), og forsvinner som regel av seg selv. Dekker dette en stor flate, kan du prøve å smøre hodebunnen inn med matolje om kvelden og vaske forsiktig bort neste dag.


Dersom barnet har hår, kan du godt bruke en fin kam for å gre flasset bort fra håret. Kjøpe hvitvask på apoteket – dette vil virke kjølende på utslett og forebygge kløing. Kan jeg få vannkopper av babyen min? Hvis du aldri har hatt vannkopper tidligere kan du bli smittet av babyen din.


Det kan være mer alvorlig hos voksne så det er lurt å ta en tur til legen hvis du mistenker at du har fått det. Ofte forekommer utslett på ansiktet på et spedbarn , lokalisert i kinnområdet som et resultat av diatese. Babies, både breastfed og kunstig, fikk sin andel av allergenet fra en blanding eller morsmelk. Utslett på baby ansikt. Bleie utslett kan være ganske ubehagelig for et spedbarn , ofte forlater ham irritabel og masete.


Til tross for hvor vanlig bleie utslett er, er det flere måter å forebygge bleie utslett hos spedbarn , forlater barnet og foreldre glad og sunn. Pass alltid på at du bruker riktig størrelse bleie for spedbarn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg