torsdag 5. september 2019

Senebetennelse i leggen

Totalt er det elleve muskler i leggen der senen passerer ankelen på sin vei ut i foten. Avhengig av hvilken muskel og sene som er overbelastet, kan det oppstå senebetennelse på forsiden av leggen , på yttersiden og på baksiden. Mest kjent er akutt senebetennelse i hælsenen, akillessenen. Betennelse i leggen kan være meget plagsomt.


Senebetennelse i leggen

Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan tilstanden bli kronisk skadet. Det finnes mange forslag til hva man bør gjøre når plagene er kommet. Senebetennelse - kjerringråd. Men det kan også oppstå flere steder.


Man kan få det i foten slik som i leggen og i kneet. Overbelastning av senen kan føre til en betennelseslignende reaksjon (tendinopati) som igjen medfører smerter og redusert styrke. Beinhinnebetennelse. Dersom du får diagnosen senebetennelse tror du kanskje at det er en betennelse forårsaket av bakterier eller virus, men da tar du feil. Smertene er normalt lokalisert i den nedre halvparten av leggen.


Senebetennelse i leggen

Enkelte beskriver smertene som kramper i leggen når man løper. Tilstanden utvikler seg over tid og kan ofte komme snikende på. Det er store variasjoner for hvor lang tid det tar å bli bra etter en strekkskade i leggen.


Dette avhenger blant annet av skadens omfang. En studie innen profesjonell fotball viser at den gjennomsnittlige fraværsperioden er dager. I cirka av tilfellene er spilleren tilbake i full trening i løpet av dager. Smerter i leggen kan faktisk være tegn på at du har fått en type blodpropp som oppstår i dype blodårer i leggmusklene. Dersom en slik propp rives løs og finner veien til lungene, kan det fort bli alvorlig.


Har ofte ubehag i leggen , da særlig på venstre side, men høyre leggen kan også være vond. Hva kan det skyldes? Ubehag i leggen kan skyldes for stram muskulatur, da særlig i gastrocsoleus, eller refererte smerter fra ryggen (isjias). En mer riktig betegnelse på senebetennelse er tendinopati, eller senesmerte.


Vi skiller mellom to typer tendinopati: tendinose og tendinitt. I rundt prosent av tilfellene er tendinose riktig betegnelse. Har greit å pådra meg det som trolig er en senebetennelse på utsiden av høyre legg, ca 10cm over ankelkulen. Det er temmelig smertefullt og kommer trolig av skikjøringen min. Venene er blodårene som transporterer blodet fra kroppen tilbake til hjertet.


Dersom blodet har for langsom hastighet rekker blodet å størkne og det kan danne seg en blodpropp eller trombe (trombose). Ved dyp venetrombose dannes blodproppen i venene i leggen (vanligst), låret, bekkenet eller i arm- og skulderområdet. Om det er på grunn av overanstrengelse, kommer gjerne symptomene snikende over flere uker, og man merker at noe foregår i den aktuelle senen. Senen er den smale delen av muskelen. I leggen befinner muskeldelen seg i vre del av leggen.


Anbefaler gravide g ned i vekt 21. Hvilke diagnoser brukes det mot, og hva kan du gjøre selv? Du har sikkert hørt om musearm, tennisalbue og golfalbue.


Slike plager kan være fryktelig irriterende, ettersom det kan ta lang tid før man blir bra. Achilles senebetennelse er forårsaket hovedsakelig av leggen som er trøtt eller stramt, overdreven trening, og uriktig varme opp før du. Dette er en stor sene som forbinder to leggen til hælbeinet.


Blodpropp i leggen er akutt innsettende, med rø øm og spent legg, ofte med feber. Ved blodpropp i leggen er det en rekke mulige symptomer. Ensidig hevelse forekommer alltid.


Senebetennelse i leggen

De typiske betennelsestegnene som smerte, varme og rødhet er ofte tilstede, men ikke alltid. Disse symptomene er ofte ledsaget av feber. Senestrekk er en betegnelse på en smertefull muskelkrampe. Det kan kjennes ut som at musklene i leggen knyter seg sammen til en ball.


En dame har sendt oss et råd. Hun var ofte plaget av muskelkramper og senestrekk. Takk for spørsmålet.


Senebetennelse i leggen

Utfra det du skriver er det vanskelig å svare sikkert på hva det er, men muskelen din har nok fått seg en trøkk. Jeg anbefaler deg å ta det rolig noen dager og ikke svømme eller danse, man la leggen få hvile.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg