mandag 3. juni 2019

Tett i øret

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Vanligste årsak til dott i øret er at øretrompeten ikke fungerer ordentlig, som ved en vanlig luftveisinfeksjon (forkjølelse) og ørevoks, sier doktor Mads H. Moxness, som er Lommelegens øre-nese-hals-spesialist. Væske i mellomøret kan også gi dott i øret , men da er det mer vanlig at man opplever et klart hørselstap, ifølge legen.


Det begynner å gå meg på nervene og jeg vet ikke hvordan det har blitt slikt.

Tonny skrev: Har akkurat nå tette ører, absolutt ikke forårsaket av voks, noe som er en bagatell i forhold til at at man blir tett innvendig i øret. Våknet en dag, og plutselig var jeg tett i ørene. Som om en hinne satt langt inni ørene.


Er så lei av å være tett i øret , og jeg hører dårligere der og Noen tips til å få vekk dotten? Q-tips er vanlig å bruke når man skal rense øret , men mange dytter denne for langt inn – slik at man presser noe av ørevoksen tilbake. Dette øker sannsynligheten for tette øreganger. Pirking inne i øret kan også irritere øregangen eller trommehinna og dermed øke ørevoksproduksjonen. Ikke steng proppen inne i øret hvis du kan unngå det!


For eksempel kan hyppig bruk av høreapparat, ørepropper og øretelefoner fungere som en fysisk barriere som gjør at voksen ikke kommer naturlig ut av øret.

En form for betennelse i mellomøret kalles serøs ørebetennelse. Dette betyr at det er væske i mellomøret,men ingen bakterie- eller virusinfeksjon i øret. Det er vanlig, og ofte ledsaget av nedsatt hørsel. Vanlige symptomer er smerter i øret , dotter i øret , eventuelt med feber.


Hvis nesen renner over lang tid og væsken er klar, siden dette kan tyde på allergi. Hvis du har fått kronisk tett nese fordi du har brukt slimhinneavsvellende nesespray for lenge. Hvis du tror den tette nesen kan skyldes nesepolypper.


Jeg hadde lignende symptomer i ett års tid i strekk. Hørte nesten ingenting (praktisk talt døv), og det føltes som et press inne i øret. Det som ifølge legen hadde skjed var at kanalen fra øret ned til halsen var tett , og at øret var blitt fylt med væske. Jeg fikk valget om å skjære hull i trommehinnen, eller vente til det gikk over.


Her om dagen våknet jeg med en dott i høyre øret. Jeg har hatt plager med trykk osv i bihulene før, men denne dotten føles mer som at noen har tatt en kopp over øret mitt, det suser og det piper en konstant lav med skarp pipelyd og pipelyden piper nesten i en morsekode rytme når folk prater til meg, eller det kommer div lyder. Trykk i øret - kjerringråd. Det er mulig å bli kvitt trykk i øret , sier en innsender. Hun bruker ofte å få trykk i ørene når hun er forkjølet.


Det føles som en dott i øret , og da bruker hun følgende metode for å bli kvitt det. Hun vender hodet først langsomt over mot sin høyre skulder.

Tett øretrompet kan gi dottfølelse i øret. Fra nesen går det en luftekanal som kalles øretrompeten. Her kan hevelsen henge igjen etter at symptomene på forkjølelsen har gått over. Hevelsen omkring kanalen gjør at åpningen blir mindre og at luften du puster inn fra omgivelsene ikke kommer opp i mellomøret.


Les også: Se opp for de norske feriemonstrene. Så for at du skal slippe å irriterere deg, og i tillegg ikke skal få noen form for infeksjon i øret , kan det være greit å vite om noen triks for å få fjernet vannet før det oppstår bakterier. Skulle du allikevel ikke lykkes med å få ut ørevoksen, kan du få hjelp hos legen. Ofte blir du anbefalt å dryppe litt olje eller vann i øregangen de to siste kveldene før du skal til øreskylling - selv om effekten av dette som sagt er tvilsom.


Tett nese er en vanlig barne klage. Bihulebetennelse, eller en hevelse av de indre fôr av bihulene, er ofte en del av problemet. Har du en kronisk infeksjon i det ytre øret , kan du få problemer med hørselen, men det er uvanlig at man får langvarig nedsatt hørsel ved en infeksjon i øregangen.


Noen mennesker får gjentatte infeksjoner. Hvis du svømmer hyppig og har hatt en infeksjon i øregangen tidligere, øker sjansen for at du får en infeksjon igjen. Betennelsen ga seg, men jeg følte meg fortsatt helt tett på den ene siden, og det kjentes ut som at det var væske i øret. Jeg prøvde med tabletter som skulle redusere slimhinnene for å tørke opp, uten hell.


Når jeg holder meg for nesen og blåser innover for å åpne på trykket i ørene så er høyre øret pottetett så det funker ikke, svelging og gjesping hjelper heller ikke. Når vi snakker om lave og høye toner, sikter vi til frekvensen (tonehøyden - antall svingninger i sekundet). Barn oppfatter til vanlig høyere frekvenser enn voksne. Med alderen mister vi evnen til å oppfatte de høyeste frekvensene.


Når smitten kommer inn i øret , blir det hovent, tett og smertefullt. Væsken i øret er slim som bygger seg opp bak trommehinnen. Dette gjør det vanskelig for barnet å høre, og det gjør vondt.


Noen ganger sprekker trommehinnen, og du ser væske som renner ut. En rift i trommehinnen vil normalt gro av seg selv i løpet av noen dager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg