fredag 21. juni 2019

Hjelp ved depresjon

Tilstanden er preget at tristhet, nedstemthet, man mister interessen for det som tidligere har gitt glede, og mister energien eller blir fort trett. Her leser du om hva som kjennetegner depresjon og hva som kan være til hjelp. Man må først forstå sykdommen, for å kunne hjelpe. Det første du kan gjøre som pårørende er derfor å lese deg opp på sykdommen, forstå hva den gjør med tankene og følelsene til den deprimerte.


Vær en heiagjeng – uten å mase. Når man er deprimert er viljen syk.

Men selv om å overvinne depresjon hverken er lett eller raskt gjort, er det langt i fra umulig. Denne artikkelen vil gi deg tips og teknikker for hvordan du kan komme ut av den depressive tilstanden. Behandling med medikamenter skal ikke være førstevalget ved depresjon. Du kan sammen med legen vurdere om det er behov for henvisning til psykolog eller om legen selv skal følge deg opp. Her finner du retningslinjer for diagnostisering og behandling av depresjon.


Både psykoterapi og medikamentell behandling med antidepressiver kan være til god hjelp ved depresjon. De nasjonale retningslinjene for depresjon beskriver hvilke muligheter som finnes, og gir også råd om selvhjelpstiltak. Du finner en versjon av retningslinjene, skrevet av helsemyndighetene for pasienter og deres pårørende her.

Fastlegen din skal selv prøve å hjelpe deg med lette og moderate lidelser. Ved mildere angst og depresjon skal det først forsøkes med samtalebehandling. Senere kan det bli aktuelt med medisiner, eller du kan bli henvist videre for behandling andre steder. Når du skal be om hjelp hos fastlegen, kan det være lurt å tenke gjennom hva du.


Dette benyttes ikke så ofte i dag, men ved alvorlige tilfeller kan dette ha god effekt, legger Bergem til. Ved mild depresjon , kan selvhjelp noen ganger være nok, hvis man vet hvordan – hvis ikke kan legen din hjelpe deg på vei med informasjon og øvelser, såkalt veiledet selvhjelp. Andre symptomer på depresjon inkluderer nedsatt konsentrasjonsevne og hukommelse, (mest uttalt hos pasienter med melankolske eller psykotiske trekk), tilbaketrekning fra sosiale situasjoner og aktiviteter, redusert seksuell lyst og tanker om døden eller selvmord.


Søvnløshet er vanlig ved depresjon. Informasjonen på helsenorge. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke fastlegen.


Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom.


Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Metoden går ut på at helsepersonell informerer deg om det aktuelle psykiske helseproblemet du søker hjelp for, enten det er depresjon , angstlidelse eller søvnproblemer, og hvordan det problemet kan motvirkes. Grader av depresjon.

En depressiv episode ( depresjon ) kan komme i ulike grader, fra mil til moderat, og til alvorlig. Dette betyr ikke at en mild depresjon er noe å spøke me den kan absolutt være mer enn tung nok for den som er rammet. Hvis du vurderer å laste ned depresjons-appen, kan du først gå gjennom en gratis depresjonstest på nettsiden.


Om resultatet er mild til moderat depresjon , kan du gå videre med appen. Ved alvorlig depresjon bør du sørge for å få hjelp av helsepersonell med en gang. Gjennom appen må du svare på spørsmål og gjøre oppgaver.


Generelt vil jeg si at det er flere ting man kan gjøre, men to veldig viktige virkemidler for å komme seg gjennom en depresjon , er aktivitet og å jobbe med egne tanker, sier Ragnhild Sørensen Høifødt, psykolog og stipendiat ved institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø, til klikk. Psykoterapi med seg selv: Det vi gjerne kaller skyggearbeid eller psykoterapi, krever ofte hjelp fra en psykoterapeut, men man kan også gjøre en innsats på egenhånd. Ved alvorlige depresjoner kan det være nødvendig med legemiddelbehandling i tillegg. Dette kan være aktuelt hvis du, for eksempel, har alvorlige søvnforstyrrelser eller bærer på selvmordstanker. Det betyr ikke at alle som er deprimerte er suicidale, men to tredjedeler av de som døde ved selvmord var deprimerte, og av de som var innlagt på sykehus for alvorlig depresjon forsøkte å begå selvmord.


Ingen blir vant til depresjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg