fredag 31. mai 2019

Hvor tidlig ultralyd

Velkommen til Kensaq. Finn hvor tidlig ultralyd i dag! Ultralydundersøkelser i seg selv, er ikke noe Menneskeverd er imot. Man kan nettopp på grunn av ultralyd redde barn i mors liv, og det er fantastisk at dette er mulig.


Men når det gjelder tidlig ultralyd , kan det se ut til at vi mister flere enn vi redder. Ultralyd i uke er best egnet til å oppdage Downs syndrom.

En tidlig ultralydundersøkelse kan gjøres fra uke og helt frem til det ordinære offentlige tilbudet som tilbys gratis ved sykehuset man er tilknyttet rundt uke 18. I andre halvdel av uke (regnet fra siste menstruasjon). Podcast: Hva er tidlig ultralyd ? Stadig flere benytter seg likevel av muligheten til å se barnet som vokser i magen allerede før uke 18.


Tidlig ultralyd tilbys derimot per i dag ikke av det offentlige helsevesenet. Austad Diagnostikk tilbyr derfor tidlig ultralyd i Bergen, Stavanger, Førde, Oslo og Ulsteinvik. Tidlig i svangerskapet kan det noen ganger være påkrevd å fastslå med ultralyd at det foreligger et intakt svangerskap.


Ved blødninger i første tredel av svangerskapet (truende abort) gjøres ultralyd.

Mistenkes svangerskap utenfor livmoren, gjøres ultralyd. Undersøkelsen gjør vanligvis ikke vondt og er ikke farlig for fosteret. Svar på KUB-testen får du som regel med en gang etter ultralyden. Hos gravide tilbyr vi tidlig ultralyd fra uke 6-hvor man bl. Senere i svangerskapet gjøres mer detaljert organgjennomgang og vurdering av fosterets vekst.


Fordi nakkeoppklaring vil bli observert i svangerskapsuke - 1 vil tidlig ultralyd avdekke flere fostre med risiko for kromosomavvik. Avtal første svangerskapskonsultasjon tidlig. Det er ikke nødvendig å kontakte lege eller jordmor for å bekrefte graviditeten. Hjemmetesten er like sikker som den legen kan tilby.


Ta en telefon til lege eller jordmor for å avtale første svangerskapskonsultasjon så tidlig som mulig. Du bør få timeavtale innen en uke. Men jeg mener at kvinnenes mening må være avgjørende, ikke hva helsepersonell eller politikere mener, sier Eggebø. Han påpeker at mange gravide ønsker tidlig ultralyd. Man trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.


Dersom du tror det er noe galt med svangerskapet bør du kontakte din fastlege for kontroll der. Hvis du ikke har fått Helsekort ennå, går det likevel greit uten. Han mente jeg var to til tre uker på vei, ikke fem som jeg hadde regnet ut!


Hvem skal ha tidlig ultralyd , hvilken uke og hvor mye betaler dere?

Noen som vet noe om dette? Har også mistet ganger de siste mnd så vil være sikker på at det er liv denne gangen. Merk at andre medisinsk begrunnede undersøkelser gjøres i separat konsultasjon. Omstridt ultralyd i tolvte uke Fagpersoner er usikre på om rutinemessig ultralyd i uke vil gi noen medisinsk gevinst.


Ordningen kan redde tvillinger, men fører også med seg etiske og informasjonsmessige utfordringer. Derfor kan den brukes til å gi hurtig svar på en konkret mistanke om sykdom, eller gi pasientene svar på om noe er galt. Når kan du se kjønnet på ultralyd ? Vil du vite om du har gutt eller jente i magen? Hvor kan jeg få utført ultralyd ? Se hvor sikker jordmoren kan være.


Lydbølgene sendes inn gjennom hudens overflate og forplanter seg i kroppens vev. De kommer tilbake til ultralydapparatet og lager et bilde på skjermen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg