tirsdag 18. juni 2019

Hvorfor spise fisk

En middagsporsjon regnes som 150–2gram. En påleggsporsjon med fisk regnes som gram. Fisk i fiskeprodukter inngår også i anbefalingen. Innholdet av fisk i fiskeprodukter som fiskekaker og fiskeboller kan variere fra 40–prosent. Skalldyr og annen sjømat er ikke inkludert i de anbefalte to-tre porsjonene fisk.


Det finnes kvikksølv i alle typer fisk , men fiskeslag som er fiskespisende vil ha høyere kvikksølvinnhold enn annen fisk.

Gravide bør ikke spise rakfisk. Her er en enkel og rask oversikt over hva du får igjen for å spise fisk. Fet og halvfet fisk som laks, ørret, sil makrell, og kveite har et høyt innhold av marine omega-3-fettsyrer.


Ja, du kan rett og slett bli litt smartere av å spise fisk. Hjernen din liker fisk fordi de marine omega 3-fettsyrene gjør koblingene mellom hjernecellene bedre. De beskytter også mot depresjon og gjør det enklere å lære nye ting. Hvorfor spiser ikke vegetarianere fisk ? Argumentene for å ikke spise fisk kan oppsummeres punktvis.


Men la oss starte med det helt generelle.

Læs her om hvorfor fisk er sundt og hvorfor det anbefales at vi spiser mere fisk. Fisk og især fed fisk indeholder blandt andet fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer. Når du spiser fisk flere gange om ugen, så har du mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med personer, der sjældent spiser fisk.


Det er viktig å spise fet fisk , men hvit fisk er også sunt. De fleste av oss trenger å øke inntaket av vitamin D og omega-3-fettsyrer. Derfor anbefales vi å spise fet fisk eller ta tran. Laks og ørret er populære fiskeslag som er rike på disse næringsstoffene. Men det er også lurt å spise hvit mager fisk som torsk, sei, og hyse.


Hva hvis du ikke spiser fisk ? All fisk er næringsrik mat, men her som ellers er variasjon viktig. To-tre ganger i uken. Dette tilsvarer 2-middagsporsjoner i uken, når én porsjon er 1g ren råvare. Informasjonen på helsenorge.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Det trenger likevel ikke være så vanskelig å få barna til å like fisk , hvis du klarer å starte tidlig nok og holde på de gode vanene. Tålmodighet i kombinasjon med grunnleggende kunnskap øker mulighetene dine kraftig.


Dette sier de nasjonale kostrådene fra Helsedirektoratet. At fisk er bra for deg, er vel ikke noe nytt. Helt siden man var barn visste man det, og når det var fiskepinner til middag, måtte man pent spise opp!

Men vet du hvorfor du bør spise fisk regelmessig? Mange ønsker å leve et sunt liv, ha et sunt kosthold og sunne levevaner. Astrid og Else var på Fiskesprellkurs i mars, og der lærte de mye om bruk av fisk i barnehagen, og om hvor viktig det er å øke mengden fisk i kostholdet vårt. Det var et kjempebra kurs, og ble til et innlegg på planleggingsdagen vår 30. Fisk er noe av det beste du kan gi kroppen din.


Fiskene er svært ulike i form og utseende og det er større forskjell mellom fisker som slimål og kutlinger enn det er mellom amfibier og pattedyr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg