mandag 10. juni 2019

Bipolar pårørende

Kjøp din hos Fedon og få fri frakt! Det finnes samtaletilbud og hjelp for pårørende til mennesker som har fått diagnosen bipolar lidelse. Den som er pårørende opplever ulike belastninger og utfordringer og kan trenge ulike former for støtte, hjelp og veiledning i rollen som pårørende.


Nå søker vi etter personer med diagnosen som vil være med på å fortelle sin historie. Nå vet jeg ikke hva utfordringer du har hatt med eks-partneren din men det jeg vet er at denne diagnosen er forferdelig både for den som har det og kanskje spesielt for de nærmeste pårørende. Vi vet ikke sikkert hva som forårsaker bipolar lidelse.

Det kan ha sammenheng med nivåene av enkelte signalstoffer som formidler informasjon mellom ulike deler av hjernen. Sykdommen kan også være genetisk. Pårørende må også være modige nok til å snakke om lidelsen, sier hun.


Mange ganger opplever pårørende det som vanskelig fordi det er så nært, og det er sterke følelser knyttet til bipolar lidelse. Noen opplever skyld og skam, fordi den kan være genetisk betinget. Men det er ingens feil, det er bare en sykdom.


Kurs for mennesker med bipolar lidelse 3. Individuell opplæring om bipolar lidelse med vekt på tiltak for å forebygge nye sykdomsepisoder 4. Oppstart eller ny vurdering av forebyggende medikamentell behandling ved bipolar lidelse.

Bipolarteamet har følgende arbeidsoppgaver: 1. En som har en bipolar lidelse kan ha store svingninger, og tilstanden pendler mellom dyp depresjon og passivitet til oppstemthet og en svært aktiv væremåte - også kalt mani. Om psykose- og bipolar lidelse. Perry A, Tarrier N, Morriss R, McCarthy E, Limb K. Randomised controlled trial of efficacy of teaching patients with bipolar disorder to identify early symptoms of relapse and obtain treatment. Det er derfor viktig for personens lege eller psykolog å spørre grundig etter slike episoder og ikke minst snakke med pårørende som gjerne har sett tydelige tegn, sier Bøen. Ordet bipolar betyr to poler, og viser til humørsvingninger mellom å være høyt oppe og langt nede.


Det er normalt å ha humørsvingninger, men ved en bipolar lidelse er svingningene mye større enn hos folk flest. Hva er bipolar lidelse? Tidligere ble bipolar lidelse kalt manisk-depressiv lidelse.


Kvinner og menn har omtrent like stor risiko for å utvikle bipolar I, mens kvinner oftere enn menn bli rammet av bipolar II. Barn av mennesker med bipolar lidelse har forhøyet risiko for å utvikle sykdommen. Når du skal forholde deg til en person med slike symptomer, er det viktig å være rolig. Svar kort og kontrollert og unngå å gå inn i lange diskusjoner eller argumentasjoner da dette kan gjøre personen mer oppkavet og irritert. Jeg er selv bipolar og jeg vet at det er vanskelig å leve sammen med oss.


Det er ikke enkelt for dere som er partnere med oss heller, for vi vet heller ikke hvordan vi kommer til å være i morgen. Morgen dagen kan være starten på en jævlig ti eller vi kan være hyperaktive og bruke litt mye penger som vi egentlig ikke har. Hansen har skrevet utfyllende om hvordan livet hennes har vært både før og etter diagnosen bipolar lidelse, om sine opp- og nedturer, om å bli elsket for den man er.


Med historien om hennes liv ønsker hun å nå frem til pårørende og andre i samme situasjon.

Behandlingen er omfattende og livsvarig. Både medikamentell behandling og psykologisk behandling er nødvendig for å gi be. I starten vil det ofte være pårørende som tar, eller oppfordrer til, kontakt, med legen.


Den depressive vil ikke orke å kontakte helsevesenet, og i en manisk fase vil vedkommende ikke føle behov for hjelp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg