tirsdag 18. juni 2019

Vondt i låret

Vondt i låret Det å ha vondt i låret og nærliggende strukturer kan være smertefullt. Noen av de vanligste årsakene er overbelastning, traume, slitasje, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon. Betennelse i låret kan være meget plagsomt og kan føre til smerter og problemer også i nærliggende strukturer.


Smerter på utsiden av låret kan skyldes senebetennelser og slimposebetennelser på utsiden av lårbenet helt øverst på utsiden (over trochanter major).

Disse smertene kan stråle nedover mot kneet og er også ofte forbundet med smerter i seteregion. Trener i vann, kjenner det godt ved hopp, sparking og svømmelignende bevegelser. Venene er blodårene som transporterer blodet fra kroppen tilbake til hjertet.


Dersom blodet har for langsom hastighet rekker blodet å størkne og det kan danne seg en blodpropp eller trombe (trombose). Ved dyp venetrombose dannes blodproppen i venene i leggen (vanligst), låret , bekkenet eller i arm- og skulderområdet. Hvis det ikke dreier seg om en akutt muskelskade i låret , er det som regel den utstrålende smerten til fremside eller bakside av låret som kiropraktoren vanligvis ser i sin praksis.


Ryggplager kan gi utstrålende smerte til lår og legg.

Dette er smerter som har sin opprinnelse ett ste men som så stråler ut til et annet sted. Stramme og såre hamstrings, og strekkskader i denne muskelgruppen, er relativt vanlig for de som driver med løping og ballidretter. Slik kan du drive egenbehandling av stramme og såre muskler på baksiden av låret (hamstrings). Iliopsoasmuskelen er en kraftig muskel i lysken og er den viktigste hoftebøyeren, det vil si at den bidrar til å løfte låret i forhold til kroppen.


Det kan være en ulmende smerte, prikking, leggen eller baksida av låret kan dovne bort, og innimellom kan det smelle til og være så vondt at jeg har problemer med å reise meg eller flytte på beinet i det hele tatt. Den bidrar også til utoverrotasjon av låret i hofteleddet. Jeg har siden desember i fjor slitt med smerter helt øvert i låret.


Jeg har en prolaps som har resultert i isjiassmerter fra venstre skinke og nedover baksiden av hele beinet. Det er ikke slik at det gjør vondt hele tiden, men det kommer etter jeg har løpt. Før desember i fjor løp jeg gjerne ganger i uken, å dette problemet kom da etterhvert. For to dager siden merket jeg at jeg hadde veldig vondt i låret. Jeg klarer ikke å beskrive smerten fordi det kjennes ut som at det er vondt i beiner når jeg går og vondt i huden når jeg er ani, selv med klærne.


Først trodde jeg kanskje det var noen nerver i klemm. Dessuten var det litt vibrasjoner i det vonde låret. Dette forsterket mistanken om blodpropp som årsak til smertene i låret.

Pasienten ble henvist til MR av torakolumbalcolumna på mistanke om prolaps eller annet trykk mot en nerverot som kunne gi utstrålende smerte til låret. Dagen etter tok han kontakt per telefon. Blodproppen i låret kan løsne og gi lungeemboli Som komplikasjon kan blodproppen i låret eller deler av den løsne, og så bli ført videre i blodbanen til lunge, og gi blodpropp i lungen.


Gilmores groin kjennetegnes av smerter i lysken ved aktivitet og idrett, særlig ved aktiviteter som innebærer nedbremsning, vridninger eller hurtige vendinger. Du har vondt på utsiden av hofta, baken og låret under løping eller etter du har løpt. Det er smertefullt å gå og stå og du kan ha vondt når du ligger på siden om natta. Fotplager er mest vanlig hos kvinner over år og det finnes flere årsaker som kan gi smerter i foten.


I de fleste tilfellene der personer har vondt i beina eller føttene er det kun smertefullt og er som oftest ufarlig. Smertene starter ganske høyt opp på rompa. Lårsmerter forårsaket av en mindre muskelbelastning kan kontrolleres med hjemmebehandlinger, for eksempel hvile, is, heving av beinet, og smertestillende midler. Har ikke vondt i ryggen.


De klassiske symptomene på flere av spondyloartrittene er å være stiv og ha vondt i ryggen, men det er mange flere steder det er vanlig å ha smerter. Det kan ta mange år før man får en sikker diagnose, siden det tar tid før forandringer i iliosakralleddene synes på røntgen. Det blir ikke bedre av å holde seg mye i ro heller - smerten er mer eller mindre konstant uansett om jeg er aktiv eller rolig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg