torsdag 13. juni 2019

Bipolar lidelse pårørende

Bipolar lidelse pårørende

Tyngden og den omsluttende effekten av en vektdyne kan bidra til bedre og dypere søvn. Kjøp din vektdyne her og få gratis frakt! Bipolar lidelse påvirker ikke bare den som bærer lidelsen, men den berører familie, venner og arbeidskolleger.


Bipolar lidelse pårørende

Den som er pårørende opplever ulike belastninger og utfordringer og kan trenge ulike former for støtte, hjelp og veiledning i rollen som pårørende. Nå vet jeg ikke hva utfordringer du har hatt med eks-partneren din men det jeg vet er at denne diagnosen er forferdelig både for den som har det og kanskje spesielt for de nærmeste pårørende. Jeg er samboer med en som har bipolar lidelse , type to. Jeg mener absolutt det er håp.


Men da må personen selv ta ansvar for sin egen lidelse. Jeg tror at for mange med bipolar lidelse er det veldig tungt og vanskelig å gjøre dette fullt ut. Min samboer er blitt veldig mye bedre av daglig meditasjon og terapi (ACT, mindfullness). Ved bipolar lidelse type opplever du ikke episoder med mani, men det som kalles hypomani. Om psykose- og bipolar lidelse.


Hvordan forholde seg til noen med psykose eller mani? Retningslinjer for førstehjelp. Mangenbsp;med bipolar lidelse erfarer sykdomsvariasjoner knyttet til årsti og det eksisterer nå forskning som støtter at endringer i lysforholdene kan fremkalle bipolare episoder.


Det ser ut til at personer i manisk fase er ekstra følsomme for blått lys (som vi naturlig eksponeres for fra sola, men også kunstig fra LED-belysning), og at det blå lyset holder i gang den maniske episoden. Bipolarforeningen har fått tildelt midler av Stiftelsen Dam til å lage fem informasjonsfilmer om bipolare lidelser. Nå søker vi etter personer med diagnosen som vil være med på å fortelle sin historie. Bipolar lidelse er en psykisk lidelse som gjør at humøret og aktiviteten svinger mer enn hva andre mennesker opplever. Behandlingen er omfattende og livsvarig.


Både medikamentell behandling og psykologisk behandling er nødvendig for å gi be. Kvinner og menn har omtrent like stor risiko for å utvikle bipolar I, mens kvinner oftere enn menn bli rammet av bipolar II. Barn av mennesker med bipolar lidelse har forhøyet risiko for å utvikle sykdommen.


Hansen har skrevet utfyllende om hvordan livet hennes har vært både før og etter diagnosen bipolar lidelse , om sine opp- og nedturer, om å bli elsket for den man er. Med historien om hennes liv ønsker hun å nå frem til pårørende og andre i samme situasjon. Det er viktig at både pårørende og personen som har bipolar lidelse lærer å skille mellom en god dag og hypomani, og mellom en tristhet og depresjon.


Bipolar lidelse pårørende

Pårørende bør opptre støttende i forhold til behandlingsopplegget. Bruk den erfaring og støtte som finnes i pasient- og brukerorganisasjoner og i diverse støttegrupper. Den retter seg først og fremst mot adferdsproblem. Psykoterapien bør ha som siktemål å bli kjent med egen sårbarhet og oppdage tidlige tegn på tilbakefall slik at pasienten (og pårørende ) kan forebygge nye sykdomstilfeller.


Mange ganger opplever pårørende det som vanskelig fordi det er så nært, og det er sterke følelser knyttet til bipolar lidelse. Noen opplever skyld og skam, fordi den kan være genetisk betinget. Men det er ingens feil, det er bare en sykdom. Jeg er en mann og har diagnosen bipolar og tilbakevendende depressiv lidelse.


Bipolar lidelse pårørende

Jeg kjenner meg igjen i noe av det som er skrevet her men ikke alt. Jeg har også perioder der jeg ikke orker å gjøre noe særlig hjemme. Jeg går tur med hunden og så går resten av dagen foran datamaskinen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg