fredag 14. juni 2019

Spedbarns utvikling

Følg babyens utvikling måned for måned fra fødselen til barnet fyller år. Råd til foreldrene om hva dere kan forvente dere, og tips til oppdragelsen. Dette skjer i løpet av barnets første leveår.


Her kan du følge utviklingen uke for uke Hvordan barnet vokser, alt det skal lære, søvnvaner og kosthold. Ingen barn vil lære seg å gå før det har lært å stå. Men tidspunktet for når man behersker disse ferdighetene, varierer enormt.


Aldersangivelsene for når barnet behersker de angitte milepælene nedenfor, må derfor tas med en stor klype salt. Motorisk utvikling hos en baby er vanligvis ufullstendig i begynnelsen. Etter hvert som tiden går, blir den imidlertid mer forsettelig og sofistikert. Gjennom det første året av et spedbarns liv, vil det skje forandringer på en daglig basis.


Spedbarns utvikling

Selvfølgelig, vil hvert barn ha sin egne, unike rytme. Vi som arbeider med sped- og småbarn vet at barnets samspill med foreldrene har avgjørende betydning for barnets videre utvikling. Når vi møter barn som ikke får tilstrekkelig hjelp til å utvikle seg i samspillet, forsøker vi å finne måter for å forbedre kvaliteten på intervensjonene. Et sub-utvalg på mødre og spedbarn fra den epidemiologiske studien Kosthol mental helse og spedbarns utvikling ble spurt om å delta på en mer detaljert undersøkelse av spedbarnas sosiale ferdigheter og utvikling.


Prosjektet er et del-prosjekt i Kosthol mental helse og spedbarns utvikling. Barns motoriske utvikling fra 0-måneder Norsk Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. Unsubscribe from Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet? Og dette er heller ingen konkurranse.


Husk at det er stor variasjon og bredde i barnas normale utvikling. Noen vil være litt tidligere ute – andre litt seinere enn gjennomsnittet. Sosial utvikling (jeg og de andre). Det er i 1-års alderen at barnet begynner å utvikle en sterkere jeg-følelse.


Hva betyr så dette? At barnet ikke tidligere har opplevd seg selv som atskilt fra andre? Moderne nevrovitenskap knytter menneskers atfer følelser og tanker til nevrobiologiske prosesser i hjernen.


Bedre kunnskap om slike sammenhenger kan øke forståelsen for emosjonelle reguleringsproblemer hos barn og ungdom og utvikling av psykopatologi i noen tilfeller. Spedbarn er barn i alderen 0–måneder. I løpet av det første leveåret skjer det nærmest en metamorfose fra det nyfødte barnet på kg (gjennomsnittsvekt i Norge) til et barn som kanskje allerede har begynt å reise seg, som kommuniserer med omgivelsene og har tredoblet sin vekt. Som et resultat, er det viktig at hun får næring hun trenger for sunn vekst. I løpet av denne tiden hans motoriske, sensoriske, språk og sosiale ferdigheter skal utvikle og begynne å vise babyens nye personlighet.


Babyens utvikling det første året Ruud mener at helsestasjonene spiller en viktig rolle når det gjelder å berolige foreldrene - som kan være svært opptatt av barnets ferdigheter, og mangelen på disse. Det er derfor rimelig å anta at barns temperamentsdisposisjoner kan være involvert i reguleringsvansker og tilgrensende problemområder i spedbarns - og småbarnsalderen, og at temperament har betydning for utvikling av problematferd. Utvikling av våkenhet og to forskjellige søvnstadier er typisk for mennesket. Søvn deles i REM-søvn og ikke-REM-søvn, med forskjellige polygrafiske kjennetegn.


Det hevdes at dyp søvn (slow wave søvn, SWS) er nødvendig for at hjernen skal gjenvinne sin funksjon, mens REM-søvn har betydning for utviklingen av hjernen og hukommelsen. Det skjer store omveltninger i babyens utvikling. Det er sunt, flott og grunn til feiring at barnet lærer nye ting. Men for barnet er det nytt, fremmed og skummelt, sier Plooji.


Plooji mener det også gjelder for barnets mentale utvikling – særlig de første månedene. Barn vokser i rykk og napp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg