onsdag 26. juni 2019

Pass til barn uten samtykke

Minst én av de foresatte med foreldreansvar må møte opp sammen med barn under år. I tillegg må du vise legitimasjon for begge foresatte, og ha med en signert fullmakt ( samtykke ). Jeg og barna skal utenlands på ferie i år. Vi har ikke hatt kontakt med far på nærmere et år, og han oppholder seg utenlands.


Men nå gikk det plutselig opp for meg at jeg neppe får tak i han til det, og om jeg gjør det så kommer han nepp.

Foreldrene må gi skriftlig samtykke ved utstedelse av pass til barn under år. At man skal ha begge foreldres underskrift for å få pass til barn er en sikkerhetsforanstalting for å unngå at barn bortføres ut av landet uten at den annen part vet om det. Så tror det ikke er annen løsning enn å få barnefarens samtykke.


Til umyndiggjort utstedes ikke pass uten samtykke fra vergen. Til barn under år utstedes ikke pass uten samtykke fra den eller de som har foreldreansvaret. Passforskriften § 8. Har foreldrene felles foreldreansvar, må begge samtykke.

Samtykke på vegne av barn. Foreldrene eller andre som har foreldreansvaret har rett til å samtykke til helsehjelp for pasienter under år. Skal du søke om pass til barn , gjelder det å ha med seg de nødvendige papirene før dere drar til passkontoret. Uten fullmakt og legitimasjon fra den andre forelderen, får du nemlig ikke levert inn søknad. Det er en del foreldre som ikke er klar over dette.


PASS : Sju av ti flyselskap krever pass på reise innen Schengen. Uten pass kan du få problemer, til tross for schengenavtalen. Gyldighet pass til barn. Mens pass til personer over år er gyldig i år, gjelder ikke de samme reglene for yngre barn.


Alle som skal søke om pass må møte personlig. Politiet opplyser at den som skal få utstedt pass selv må møte opp på passkontoret. Minst en forelder må være med og begge må samtykke i at barnet får pass. Dette gjelder også spedbarn.


Legemiddelbehandling av barn i sykehus har foregått uten at de aktuelle legemidlene har vært utprøvd på barn , eller at de har blitt godkjent til bruk hos barn. Unntaksreglene for samtykke er strenge.

Hvordan få mulighet til å handle på nett uten begge foreldrenes samtykke ? Kan man få barnebidrag av far uten å ta kontakt med ham når du er over år? Kan en mindreårig anmelde et forhold uten foreldrenes samtykke ? Det må jo være en grunn til at det er års aldersgrense på. Spørsmålet gjelder flytting til utlandet. Det er delt foreldreansvar for et barn (7-år). Ene parten vil flytte til utlandet med barnet, men uten samtykke av andre parten.


Om ene parten sitter igjen med barnet i Norge, hva skjer med foreldreretten da? Får parten i Norge hele foreldreansvaret som en konsekvens av dette? Brukerne vil kunne se hva de samtykker til å dele, hvem de deler data me hvor lenge, og innenfor hvilken kontekst dataene skal brukes. Et samtykke er bare gyldig hvis det kan dokumenteres. Dessuten må virksomheten kunne dokumentere at samtykket var gyldig.


Det vil si at man må kunne dokumentere at alle lovens krav til samtykke er oppfylt, herunder kravet til informert samtykke. Virksomheter kan selv utvikle eller velge egnede løsninger for dokumentasjon av samtykke. Et barn som er under barnevernets omsorg, og ikke er en enslig mindreårig asylsøker, kan søke om opphold i Norge på grunnlag av sterke menneskelige hensyn.


En helsesøster kan dermed ikke iverksette helseundersøkelser av barn uten samtykke fra foreldrene. Må begge foreldrene samtykke til at jeg flytter for meg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg