tirsdag 4. juni 2019

Gravid og tannlege

Time på dagen og lang åpningstid. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel.


Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. Her har tannlege Rune Skou besvart spørsmål om gravide og tannhelse.

NHI gjengir her aktuelle spørsmål og svar. Hva skal gravide være særlig oppmerksom på når det gjelder tennene? Når man er gravid , er det mange ting å være oppmerksom på, glede seg til og bekymre seg over. Våre pasienter lurer ofte på om det er trygt å ta røntgen hos tannlegen når man er gravid. Mange lar være å gå til tannlege eller tannpleier under svangerskapet pga bekymring for fosteret.


Vi vil understreke at tannrøntgen absolutt IKKE ER FARLIG for gravide eller fostre. Det anbefales at alle går til årlig kontroll hos tannlege. Gravid hos tannlegen.

Er du gravid , gir du beskjed om dette allerede når du bestiller time. Får du automatisk innkalling, kan du gi beskjed med en gang du kommer. Det vil da være noen begrensninger for hva som blir gjort på undersøkelsen. Tannbehandling under narkose gis på sykehus, og ventetiden kan være lang.


Tannlege n vurderer om du har behov for narkose. Når det gjelder voksne som ikke kommer inn under det offentlige tannhelsetilbudet eller andre ordninger, må de i utgangspunktet betale narkosebehandlingen selv, men her kan det være ulik praksis i fylkene. Gå til tannlege oftere. Etter fødselen, kan man gå tilbake til et normalt hygiene program. Rutinemessig undersøkelser og tannrens kan hjelpe deg å få sunnere tannkjøtt mens du er gravid , og dermed minimere irritasjon og eventuelle hevelser som kan.


Det beste er å gå regelmessig til tannlegen, enten du er gravid eller ikke, fortsetter Svendsrud. God tannhelse i svangerskapet. Sammen med tannpleier Lisa Brændø ved Helseetaten i Oslo har tannlege Svendsrud sju tips du bør følge for å unngå karies, tannkjøttbetennelse og syreskader under graviditeten.


Spis sunn mat til faste tider. Jeg gikk til tannlegen når jeg var gravid. Sa i fra til tannlegen.


Hun sa at når man ikke har smerter dropper di å ta rtg, sånn at man ikke skal få skyldfølelse OM noe skal gå galt med baby. Man endrer mildt sagt form og figur, og inni kroppen skjer det store ting.

Et barn vokser, slimhinner lever sitt eget liv og formen varierer kanskje fra dag til dag. Også tannhelsen og munnhygienen din endrer seg radikalt. Kan gravide få smertestillende hos tannlegen?


Den utvikles vanligvis raskt, i løpet av et par uker, og kan være øm om man klemmer på den, og blø lett. Pyogent granulom krever ingen behandling da det vanligvis forsvinner av seg selv etter fødselen. Det anbefales likevel alltid å oppsøke lege eller tannlege dersom man opplever slike forandringer.


Kan man ta røntgen da man er gravid ? Tenker da på både sånn vanlig tannlegerøntgen, og sånn spesialrøntgen der du står med hodet inni en sånn spesiell maskin. Noe av det farligste man kan gjøre som gravid , er å få tannproblemer. Eventuelle bakterier går rett i blodstrømmen din, og dermed rett i barnet.


Min tannlege nektet å trekke tann på meg når jeg var gravid , da han mente at kun i nødsfall skal man lage hull i tannkjøttet slik at bakterier får tilgang på blodstrømmen. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Har hørt et eller annet om at gravide har rett på gratis undersøkelse ( og behandling)? Jeg går til en fast tannlege to ganger i året, privat.


Har jeg rett på gratis tannbehandling hos ham om jeg sier fra at jeg er gravid ? Det finnes ingen større grunn til å gå til tannlegen kun fordi du har et barn i magen. Det vanlige er at man foretar undersøkelse av tenner og munnhule èn gang i året, men enkelte behøver å gå hver sjette måned eller oftere. Informasjonen på helsenorge. Det er imidlertid uklart om dette også gjelder rutinekontroll hos lege eller tannlege.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Etter arbeidsmiljølovens §12-har arbeidstaker som er gravid rett til fri fra arbeidet med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll dersom slike undersøkelser ikke med rimelighet kan finne sted utenfor arbeidstiden. Det vanligste er at barna kalles inn til tannlege den høsten de er tre år, men alle skal ha vært til kontroll før de fyller fire.


Barnas tenner er generelt bra på denne kontrollen, sier Kydland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg