fredag 7. juni 2019

Kronisk hepatitt

Kronisk hepatitt

Totalt er cirka 3millioner mennesker kronisk infisert med hepatitt B. Utviklingen av kronisk hepatitt B. Vi skiller mellom flere utviklingsfaser av kronisk hepatitt B. Noen få tilfeller av hepatitt E er diagnostisert i Norge hos personer som har vært i Asia. Selv om du får behandling, slik at vi ikke kan påvise hepatitt B virus i blodet ditt, vil det alltid finnes litt hepatitt B virus i leveren som kan blusse opp senere i livet. Tablettbehandling av kronisk hepatitt B-virusinfeksjon har blitt gitt på ubestemt tid. Hvis behandlingen stopper, vil noen pasienter miste viruset. Hva som gir størst sannsynlighet for å miste viruset og oppnå en funksjonell kur, er ukjent.


C kan få behandling med de nye medikamentene. Det fødes om lag 5barn av mødre med kronisk hepatitt B-infeksjon i Norge hvert år. Disse barna har svært høy risiko for å utvikle kronisk hepatitt B-infeksjon dersom de ikke får riktig behandling etter fødsel (post-eksponeringsbehandling). Hepatitt A blir aldri kronisk.


Dette innebærer et omfattende samarbeid mellom LAR-klinikken, infeksjonspoliklinikken, Bergen, Stavanger og Sandnes kommune, og fengselshelsetjenesten for få gjennomført diagnostikk og behandling av kronisk hepatitt C. Symptomer på hepatitt B. Andre ganger kan infeksjonen bli kronisk og i verste fall livstruende. Tabletten (tenofovir og entecavir) mot hepatitt hemmer virusets enzymer. Kronisk hepatitt B kan behandles med tabletter eller en sprøytekur. Alle som får påvist kronisk hepatitt – uavhengig av om man har symptomer eller ikke – skal henvises til spesialist for behandling. Behandling for hepatitt C. Du kan bli helt frisk hvis du får behandling.


Ved akutt hepatitt C eller kronisk aktiv virushepatitt henvises pasienten til spesialist i infeksjonssykdommer eller fordøyelsessykdommer for vurdering av antiviral behandling. Ved mistenkt utbrudd skal kommunelegen varsles. Det finnes mange forskjellige undertyper. Andre virus (bl.a.


Epstein Barr-virus, som gir kyssesyke og cytomegalovirus) kan være årsak til akutt hepatitt , men gir aldri kronisk hepatitt. I sjeldne tilfeller kan årsaken være en infeksjon med bakterier eller amøber. Verdens helseorganiasjon estimerer at rundt millioner mennesker har kronisk hepatitt C. Infeksjonen blir kronisk hos opptil prosent av de smittede.


De fleste som er smittet med hepatitt C får ingen symptomer. Pasienter med kronisk hepatitt C og cirrose skal følges opp hvert halvår med ultralydundersøkelse og blodprøver. Materie og metode Pasientgruppen omfatter alle med registrert hepatitt C-diagnose (ICD-kode B1) i hele helseforetaket i en periode over år.


Med hele helseforetaket menes NLSH Bodø, Lofoten og. Ny behandling: Det er nå kommet en ny, men svært dyr behandling på markedet. Les mer om den her. Alle pasienter med kronisk hepatitt C (HCV RNA positive), også de med normale transaminaser, bør tilbys utredning hos spesialist i infeksjonsmedisin, gastroenterologi eller pediatri.


Dette skal sikre at alle får god informasjon om tilstanden og at indikasjoner og kontraindikasjoner for HCV behandling blir grundig vurdert. Infeksjon med hepatitt B-virus kan føre til kronisk leverbetennelse med risiko for utvikling av cirrhose og leverkreft. B-infeksjon i de senere år gjør at virologiske tester i økende grad benyttes for å anslå sykdomsforløp, status og respons på behandling hos den enkelte pasient.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg