tirsdag 4. juni 2019

Inkubasjonstid vannkopper

Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Hvordan er sykdomsforløpet ved vannkopper ? En person er smittsom fra ca.


Hva er tegnene på vannkopper ? Siden kan det spre seg til hårbunn, armer og ben. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Inkubasjonstid 1–uker. Smittsom fra 1–døgn før utbrudd til alle vesiklene er krustebelagte, ca. Etter gjennomgått infeksjon blir viruset liggende i spinalganglier og kan siden reaktiveres og forårsake herpes zoster.


Tiden fra man er smittet til sykdommen bryter ut ( inkubasjonstid ) er 2-uker. Når alle sårene er skorpebelagt, regner man med at det ikke er smittefare lenger. Ved førstegangs smitte gir vannkoppeviruset vannkopper. Hvis en gravid blir utsatt for smitte og ikke vet om de har hatt vannkopper tidligere, bør testes for antistoffer mot varicellavirus. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper.


Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade. Utslettet kan bli betent. De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper.


Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Barn med redusert immunforsvar kan imidlertid rammes i mer alvorlig grad. Dette viruset er svært smittsomt og spres når en kommer i kontakt med infiserte dråper fra noen som har hostet eller nyst, eller ved å ta på åpne sår hos en persom med vannkopper. Voksne og gravide som unntaksvis får sykdommen, blir gjerne mer syke enn barn blir. Sykdommen regnes som en barnesykdom.


Dette er årsaken til at de aller fleste har gjennomgått infeksjonen i voksen alder. Ofte blir mange barn smittet av vannkopper samtidig, enten på skolen eller i barnehagen, hvis ett barn først har fått vannkopper. Vil du unngå smitte helt, kan du vaksinere barna.


For i og med at vannkopper regnes som en ufarlig sykdom, er ikke denne vaksinen en del av vaksinasjonsprogrammet i Norge. Brennkopper er en betennelse som skyldes en bakterie, og er vanligst blant barn. Likevel regner vi med at til prosent av befolkningen har hatt vannkopper som barn. Hva kan årsaken til at noen ikke får sykdommen som barn være? Hvis du har hatt vannkopper én gang, kan du ikke få det igjen.


Du kan derimot få helvetesild senere i livet, fordi virus har ligget sovende i dine nerver. Svar: Når du er blitt smittet, tar det mellom og dager før vannkoppene bryter ut. Sønnen til en venninne av meg fikk vannkopper i dag, og jeg vurderer å dra småen med på smittefest i morgen, siden gutten enda er smittsom (etter hva jeg har skjønt). Men vi skal til Tyrkia 20. Hvor lang tid må jeg regne med at det tar f. Hvis A-Derma Cytelium eller Hvitvask-sinkliniment ikke lindrer nok – og nattesøvnen forstyrres – kan lege eventuelt foreskrive kløestillende legemidler.


Dersom en i husstanden ikke har hatt vannkopper fra før, og dermed mangler immunitet, er det over prosent sjanse for at vedkommende blir smittet. Som regel er den rundt til dager, men det ses tilfeller med så lite som dagers inkubasjonstid. Symptomer og forløp. Vanligvis brå start med høy feber, muskelsmerter, hodepine og slapphet. I tillegg luftveissymptomer som rennende nese, sår hals og tørrhoste.


Mageplager som oppkast og diaré er sjeldne hos voksne, men kan opptre hos barn. Varighet 7-dager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg