tirsdag 23. juni 2015

Symptomer på høyt stoffskifte

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Dette fører til at alle cellene i kroppen går på ”høygir”.


Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen.

Likevel er høyt stoffskifte ikke en uvanlig tilstand – cirka tre prosent av den kvinnelige delen av befolkningen har den. Ved lavt stoffskifte går alt tregt, ved høyt stoffskifte går ting for fort, sier lege ved Balderklinikken, Lars Omdal til KK. Stoffskiftesykdom - en kvinnelidelse. Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes.


En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose ( høyt stoffskifte ) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte ) livslang behandling. Symptomene kan blant annet inkludere hjertebank, nervøsitet, tretthet, vekttap, svetting og stirrende blikk. Det fører til symptomer som nervøsitet, hjertebank, skjelvinger, varmefølelse med økt tendens til å svette, vekttap med økt appetitt, hyppigere avføring og vannlating, irritabilitet og søvnvansker.


Symptomer på høyt stoffskifte er relatert til at alle prosesser i kroppen går raskere.

Nervøsitet, hjertebank, skjelvinger, varmefølelse med økt tendens til å svette, vekttap med økt appetitt, hyppigere avføring og vannlating, irritabilitet og søvnvansker er alle typiske symptomer på høyt stoffskifte. Disse tilstandene skyldes at skjoldbruskkjertelen produserer enten for mye eller for lite hormon. Slapphet og uopplagthet, vekttap (men økt appetitt) og diaré kan være symptomer på høyt stoffskifte. Andre tegn er svette og ubehag i varme omgivelser, rastløshet, fine skjelvinger (mest synlig på fingrene), sjeldnere menstruasjon enn vanlig, hurtig puls og utstående øyne. Skjoldbruskkjertelen kan være synlig forstørret.


Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte , men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte. Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer , vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte , men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen. Legen bør også vurdere deg ut fra symptomer , ikke bare blodprøver.


Hvis du har fått en diagnose og fortsatt har mange av disse symptomene, er det på tide å bli mer informert om bedre thyroideabehandling. Symptomene er ofte diffuse, og det er mange som går lenge med sykdommen før de får riktig diagnose. Ofte utvikler sykdommen seg sakte, og i enkelte tilfeller merker man bedring etter å ha fått behandling uten å ha vært klar over symptomene på forhånd. Sykdommen kan gi en rekke ulike ubehag.


Generelt går reaksjoner i kroppen sakte når stoffskiftet er lavt. Andre opplever gradvis utvikling av symptomene over tid (gjennom flere år), og det kan da gå lenge før de får konstatert høyt stoffskifte. Menstruasjonsforstyrrelser, nedsatt libido, slapphet, håravfall og søvnproblemer er typiske eksempler på symptomer som kan oppstå både hos de med høyt , og de med lavt stoffskifte , forklarer hun.


Hva er for høyt stoffskifte ? For høyt stoffskifte kalles også thyreotoksikose, hyperthyreose eller hyperthyreoidisme. Disse to stoffskiftehormonene dannes begge i skjoldbruskkjertelen, som sitter foran på halsen, like under.

Det er utrolig viktig med god oppfølging av barn med stoffskiftesykdom, særlig de første leveårene, hvor veksten er størst. I denne periode pågår hjernens modning for fullt, og den er da ekstra mottakelig for de skadevirkninger en ubehandlet hypothyreose kan ha, sier Jens Jørgensen. Menn kan selvsagt også ha akkurat de samme symptoimer som kvinner får, både for høyt og for lavt stoffskifte.


Likevel bør menn med symptomer på stoffskiftet spesifikt sjekke testosteronnivå og Seksualhormonbindende globulin (SHBG) for å se om testosteronnivåene er i balanse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg