mandag 15. juni 2015

Prolaps i nakke

Slitasje eller skade på mellomvirvelskive i nakken kan føre til et prolaps som trykker mot nerver som går ut fra halsryggraden. Mange kan ha prolaps i nakken uten å være klar over det. Det er først når prolapsen begynner å presse på nervene at flere føler smerter i nakken og skuldrene. En prolaps i nakken kommer av at den ytre harde ringen av skiven sprekker.


Dette kalles skiveprolaps. Man vet ikke med sikkerhet hvorfor den enkelte får prolaps eller forkalkninger i nakken. Når vi blir eldre vil mellomvirvelskivene naturlig miste en del av væsken som beholder fleksibiliteten i nakken. Prolaps i nakken oppstår som regel over tid.


En nakke prolaps kan også være et resultat av en skade på ryggraden som kan forårsake at det oppstår en liten rift i det ytterste laget på mellomvirvelskiven. Her kan du lese mer om prolaps i korsryggen. Nedre del av nakken er et annet sted der det er stor belastning på mellomvirvelskivene. Imidlertid er det slik at langfra alle prolapser gir symptomer.


Prolaps i nakke

Nakkeprolaps operasjon: Når bør nakkeprolaps opereres? Dersom konservativ behandling mislykkes og smertene vedvarer på samme sterke nivå i mer enn måneder eller gir sterk funksjonssvikt kan det være nødvendig med operasjon. Og hva har det med prolaps å gjøre? Hva er et dermatom? Et dermatom er et område av huden som er styrt av en bestemt nerverot.


Ovenfor ser du et kart over dermatomene i kroppen. Vi tar for oss de som er relevante ved et nakkeprolaps eller nerveirritasjon som stammer fra nakken. Rett opp rygg og nakke til du har en nøytral nakke stilling og god holdning.


Legg et svakt trykk mot siden av hodet og trykk lett fra med nakken inn i sidebøybevegelse mot hånden. Obs: Nakken skal ikke endre stilling. Noen får prolaps i nakken etter en bilulykke eller et annet traume. Noen tilfeller oppstår av slitasje over ti dvs litt feil belastning over flere år, f. En prolaps med nerveirritasjon avdekkes ved en systematisk klinisk undersøkelse hos lege eller fysioterapeut.


Det er vanligvis ikke nødvendig med bildediagnostikk. Det bør utføres om mistenker alvorlig sykdom. Kun 1- av ryggsmerter har en alvorlig underliggende årsak. Funn på bildediagnostikk som MR og røntgen må tolkes med varsomhet.


Prolaps i nakke

Skivemateriellet som presses ut av mellomvirvelskiven kan legge trykk på (eller skape kjemisk irritasjon av) nervetrådene på vei ned i armen – og også gi smerter mellom skulderbladene. Nakke - og armsmerter (eller mellom skulderblad) fra en skivebukning behandles relativt likt som ved et prolaps. Manuelle teknikker for spesielt nakke og brystrygg appliseres. Smerter fra triggerpunkter i affektert muskulatur og følsomme nervetråder står ofte sentralt i smertebildet. Kortison satt helt presist ved hjelp av røntgen-gjennomlysning kan få prolapsen til å skrumpe raskere og dermed fjerne trykk og irritasjon fra nerven.


Over tid vil mellomvirvelskivene bli utsatt for mye belastning, noe som kan føre til at skivene blir slitt. Slik slitasje kan medføre sprekkdannelse i den harde ytre ringen eller skallet. Gjennom denne sprekken kan den mykere kjernen presses ut og bli som en stor vorte , denne utveksten omtales som prolaps.


Prolaps i nakke

Konservativ behandling (IKKE Kirurgi) Det er ingen ting i veien for å behandle et prolaps så lenge man gjør dette på riktig måte. Som regel benytter kiropraktoren traksjonsbehandling i kombinasjon med manipulasjonsteknikker for å bedre leddfunksjonen rundt prolapset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg