torsdag 4. juni 2015

Influensavirus a

Meldingspliktig til MSIS, gruppe A-sykdom ved influensa forårsaket av virus med pandemisk potensial. Influensa forårsaket av influensavirus som i dag ikke er utbredt blant mennesker. Dette inkluderer blant andre fugleinfluensaviruset A(H5N1) og andre influensavirus som smitter fra dyr til menneske samt framtidige nye influensavirus.


Influensavirus a

Influensavirus er en kuleformet membrankledt partikkel med en diameter på 80–1nm. Arvematerialet består av enkelttrådet RNA som er oppdelt i åtte biter og dekket av et kjerneprotein. Humant influensavirus deles i tre serotyper, A, B og C, basert på egenskapene til kjerneproteinet.


Derfor er immunitet mot viruset i befolkningen lite utbredt. Ethvert influensavirus fra fugl og pattedyr (for eksempel svin) som utvikler evnen til å smitte mennesker innebærer en teoretisk risiko for pandemi. Prøver til direkte påvisning av influensavirus ved hjelp av PCR bør tas innenfor de to første ukene av sykdomsforløpet, og er da meget sensitiv. Dersom det er ønskelig å undersøke på flere luftveisagens med PCR er det tilstrekkelig med et prøveglass.


Influensavirus a

Riktig prøvetakning ved nasopharynxprøver til luftveis-PCR: Se instruksjonsvideo. Viruset forårsaker nå en pandemi av influensa. Vi gir her en oversikt over symptomer, komplikasjoner, utsatte grupper, diagnostikk og behandling av sykdommen.


Sykdommen opptrer i epidemier om vinteren. I historien har det også vært flere verdensomspennende pandemier. Symptomer er feber, hodepine og vondt i muskler og leddsmerter. Det finnes ingen kur mor influensa, men råd for pleie og lindring av symptomer.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Ja, det finnes tre typer influensavirus : Type A: Dette viruset gir som regel de kraftigste symptomene. Det er samtidig den hyppigste typen og den dukker opp i epidemier hvert andre eller hvert tredje år.


Svineinfluensa-viruset, influensa A(H1N1), er av type A. Det finnes tre ulike typer influensavirus, A , B og C, som er plassert i hver sitt genus. I hvert genus er det kun én art, som også heter influensa A, B og C. Imidlertid finnes det mange varianter av hver art, og disse refereres til som én virusstamme. Mens influensavirus type B nesten utelukkende er funnet hos mennesker, finnes influensavirus type A hos andre dyr, og særlig hos fugler som lever i tilknytning til vann.


Influensavirus a

For den voksne delen av befolkningen er dette den hissigste virale luftveisinfeksjonen, mens barn ofte blir mildere angrepet. Influensa er en årlig tilbakevendende infeksjonssykdom som skyldes influensavirus. To ulike typer influensa, A og B, forårsaker årlige utbrudd eller epidemier av varierende styrke hos mennesker.


Disse er beskrevet som type A, B, C og D. Hver type har sin egen vær substrains og eget livsløp. Disse virusene kan forstyrre fordi noen er infisert med både et menneske og et dyr influensa virus. A som tilhøyrer virusfamilien Orthomyxoviridae. Influensa A-virus blir delt inn i subtypar på grunnlag av to overflateprotein (hemagglutinin og neuraminidase). Det finst variantar av hemagglutinin (H– H16) og variantar av neuraminidase (N– N9).


H5Ner ein undertype av influensavirus A. Til forskingsføremål har ein gjerne brukt H5Nframfor det svært farlege H1N1. H3Ner ein undertype av influensavirus A som i hovudsak råkar gris. Dei førebels kjende undertypane av influensavirus A som fører til influensa i gris, og som er endemiske for gris, er H1N H1N H3Nog H3N2. To typer influensavirus , type A og B, er årsak til disse epidemiene. Innimellom endrer influensavirusene seg litt, noe som kan gjøre vår immunitet mindre effektiv mot de nye virusene.


I tillegg forekommer ekstraordinært store verdensomspennende epidemier (pandemier) med noen tiårs mellomrom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg