torsdag 11. juni 2015

Smerter i nedre del av magen og underlivet

Brukere har fått hjelp mot bl. Smerter i underlivet ? Dette er de vanligste årsakene. Underlivssmerter kan være både akutte og kroniske – og skyldes ulike årsaker.


Liknende smerter i høyre og venstre del av underlivet og litt høyere oppe, av kolikkaktig, knipliknende type - opptrer hos mange sunne og friske kvinner, spesielt litt ut på dagen eller ut på ettermiddagen. De er som regel ledsaget av en følelse av å være sliten, og kan være så voldsomme at du må legge deg ned og bøye knærne opp mot. Nedre magesmerter er like vanlig som smerter i øvre del av magen. I den øvre del av magen befinner mage, gallegangene, milt og bukspyttkjertel. Det er derfor viktig å vite hvor smerten ligger.


Noen ganger er imidlertid den smerte som ligger i underlivet , men stråler ut til andre deler av kroppen. Den vanligste smerter er smerter i nedre del. Kan gi krampeliknende smerter i nedre del av magen , ofte med utstråling til rygg og lår.


Smerter i nedre del av magen og underlivet

Begynner like før, eller samtidig me menstruasjonsblødningen. Eggløsning kan noen ganger gi magesmerter. Cyste på eggstokken. Flere av mine gravide pasienter er bekymret fordi de har vondt i nedre del av magen. Flere frykter at det er noe galt med eggstokkene, men dette skyldes som regel tarmen som også ligger nederst i magen.


Magesmerter kan komme av så mangt, og det kan avhenge av hvor i magen du har vondt. Opplever du gjentagende smerter de samme stedene i magen , og det kan være nyttig informasjon å ta med seg til legebesøket. For eksempel kan du være oppmerksom om smertene sitter i øvre eller nedre av magen , tipser Kvenshagen. Du forteller om smartere i nedre del av magen , som kommer etter at du har hoppet mye, for eksempel på volleyball-trening.


Smerter i nedre del av magen og underlivet

Slike smerter i magen kan ha ulike årsaker, og komme fpga alt fra betennelser i magen , galleblæren, fordøyelsesbesvær og forstoppelse osv. Men det kan også skyldes at tilstander fra underlivet. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Mange kvinner oppsøker gynekolog fordi de opplever smerter eller svie i underlivet.


Med smerter i underlivet menes smerter i nedre del av magen eller i skjeden. Det kan være mange årsaker til disse plagene, derfor er det viktig å foreta en grundig samtale og undersøkelse hos en gynekolog for å finnerett diagnose og eventuell behandling. Også mensen, eggløsning og kjønnssykdommer kan føre til smerter i nedre del av mage. Også hemorider (utposninger i slimhinnen) eller rifter i endetarmen kan gjøre veldig vondt. Dersom du opplever smerter som kjennes som et korsett strammes rundt brystet, og du har problemer med å puste, skal du være obs.


Har du en historie med hjerteproblemer og hjerteinfarkt i familien, kan dette være en advarsel om at noe er på gang. Vær klar over at mange kvinner rammes av infarkt, og også yngre kvinner under år. Underlivsbetennelse kan være akutt med plutselige smerter i nedre del av magen og høy feber. Først var det på venstre side,så høyre og sånn har det vekslet frem og tilbake i rundt dager nå, og kommer som diffuse.


Akutt eller gradvis innsettende smerter på én side. Ofte lokal peritonitt. Sykliske underlivssmerter, sterkest premenstruelt og menstruelt.


Krampelignende smerter i nedre del av abdomen, ofte med utstråling til rygg og lår. Debut like før, eller i tilslutning til, menstruasjon. Uterusmyom med komplikasjon. Som tidligere nevnt skyldes dette det meste av tiden luft i magen.


Men fordi denne delen av kroppen også inneholder bukspyttkjertelen, magesekken, venstre nyre og leveren, er dette noe du rett og slett ikke kan ignorere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg