onsdag 3. juni 2015

Forhøyet kolesterol

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Hva er høyt kolesterol ? Når vi snakker om kolesterol er det vanligvis total kolesterol vi mener. Total kolesterol kan deles opp i det gode HDL-kolesterolet og det dårlige LDL-kolesterolet.


Jo mer mettet fett vi spiser, jo mer uheldig kolesterol produseres i kroppen vår slik at fettet skal bli fraktet rundt.

Noen mennesker har en arvelig form for høy kolesterol som kalles for familiær hyperkolesterolemi (FH). Hyperkolesterolemi betyr forhøyet kolesterol i blodet. HDL- kolesterol (High-Density Lipoprotein), betegnes ofte det gode kolesterolet fordi høyt HDL- kolesterol er vist å beskytte mot hjertekarsykdom. Egg: Eggeplommen er svært kolesterolrik, og du bør ikke spise mer enn egg om dagen.


Eggehviten kan derimot brukes fritt, fordi den er helt uten fett eller kolesterol. Andre kolesterolrike matvarer du bør unngå er lever fra fisk og landdyr, og rogn. Endringer i kostholdet kan redusere LDL- kolesterol og triglyserider.


Her er anbefalinger fra National Cholesterol Education… Bønner og nøtter vs.

Har man høyt kolesterol , er det viktig å begrense inntaket av mettet fett og kolesterol med kosten, og helst unngå transfett. Leveren danner kolesterol , men kan også fjerne det fra kroppen. Siden fettstoffer ikke blander seg så lett i vann, er kolesterol i blodbanen bundet til proteiner. Det er nivået av kolesterol i blodbanen legen måler for å vurdere om ditt kolesterol er forhøyet eller ikke.


Høyt fett- og kolesterolinnhold i blodet (hyperlipidemi og hyperkolesterolemi) er ikke en sykdom i seg selv, men en tilstand som gir økt risiko for å utvikle åreforkalkning. Kolesterol finnes også i blodbanen. Du bør måle kolesterolnivået ditt jevnlig. Det måles enkelt hos legen via blodprøve. Dersom denne prøven viser at du har forhøyet nivå av kolesterol , bør legen din tilby deg en måling av LDL- kolesterol , HDL- kolesterol og triglyserid.


TV-helse publiserte 20. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen.


Ezetimib er et nyere legemiddel som gjør at kroppen ikke tar opp så mye kolesterol fra maten. Det tas oftest sammen med et statin. Det brukes av og til hos folk som har arvelig forhøyet kolesterol.


Det finnes to typer kolesterol , og kroppen trenger begge.

Det er viktig å snakke med en lege når man finner ut at man har høyt kolesterol. Når kolesterolet er bundet til molekylet LDL, omtales det ofte som det dårlige kolesterolet. LDL kan øke faren for hjerte- og karsykdommer.


Det er en klar sammenheng mellom kolesterolnivå og risiko for å utvikle karsykdom i hjertet. Arvelig forhøyet kolesterol , eller familiær hyperkolesterolemi som det også heter, er en arvelig sykdom hvor en genfeil som gir høyt kolesterol , overføres fra generasjon til generasjon. Det er få symptomer, og behandlingen innebærer en sunn livsstil og bruk av kolesterolsenkende medisiner.


Enkelte har arvelig disposisjon for høyt kolesterol (familiær hyperkolesterolemi), og har høye verdier alt som barn eller i ung voksen alder. Mange får moderat forhøyet kolesterol ettersom de blir eldre. Med livsstilstiltak og medisiner kan kolesterolnivået senkes og hjertesykdom forebygges.


Dette kan vi gjøre noe med. Forhøyet og høyt kolesterol. Noen ganske få har imidlertid arvelig høyt kolesterol , en genfeil som gjør at leveren produserer for mye kolesterol , og da er nok utfordringen en helt annen. Sistnevnte gruppe behøver nok hjelp av kolesterolsenkende medisiner.


Det er ikke alle som har forhøyet eller høyt kolesterol som utvikler hjerte-og karsykdom. Høyt kolesterol er en såkalt risikofaktor for å utvikle f. Det er flere faktorer som spiller inn, som arv, vekt, røyking, høyt blodtrykk, livsstil og kjønn. Det er en viktig byggesten for alle cellemembraner og forløper for kjønnshormoner, binyrebarkhormoner, gallesalter og vitamin D. Selv om kolesterol kan syntetiseres av kroppens egne celler, blir også noe tatt opp fra kosten.


Slik unngår du høyt kolesterol. For høyt kolesterol kan dempes ved å legge om kosten. Stumper du røyken og mosjonerer, får du enda større uttelling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg