fredag 24. mai 2019

Herdet fett

Vi har også ett komplett reservedel og tilbehør sortiment. Herdet fett er et fettstoff som dannes når umettede fettsyrer omdannes til mettede fettsyrer. Denne prosessen skjer naturlig i vommen til drøvtyggere når de spiser mat og maten fordøyes.


Herdet fett kan også lages industrielt for å fremstille fett med spesifikke egenskaper. Denne typen fett øker ikke kolesterolet i samme grad som transfett eller andre typer mettet fett. Margarin er frikjent.

I dag brukes det ikke lenger delvis herdet fett i margarinproduksjonen, og inntaket av transfett i det norske kostholdet ligger innenfor et akseptabelt nivå. Fullherdet fett har helt fast form, mens delvis herdet fett har en konsistens mellom myk og hard. Herdet fett blir brukt i produksjon av margarin, og i andre produkter i næringsmiddelindustrien. Delvis herdet fett gir mulighet for dannelse av transfett med ugunstig.


Transfett og diabetes 2. Problemet med delvis herding, er at det i denne prosessen også dannes transfett, en type fett som er mye mer helseskadelig enn mettet fett. Mills benytter ikke delvis herdet fett i våre produkter. Da kalles det delvis herdet fett.

Glassplate herdet 80x45cm vann og fett sprutbeskyttelse. Vegetabilsk fett er ikke det samme som transfett, men jeg skjønner at du kan bli litt forvirret. I industrien brukes vegetabilsk fett enten som det er, eller etter at det har blitt herdet. Fettherding, den viktigste behandlingsprosess for omdanning av fete oljer til faste fettstoffer, som kan danne basis for produksjon av margarin og annet spisefett.


I tillegg til at fettet bringes over fra flytende til fast form, økes stabiliteten mot oksidasjon. Mettet fett har i likhet med transfett en ugunstig påvirkning på kolesterolet, men er likevel mindre usunt enn transfett. Ofte står det i varedeklarasjonen delvis herdet vegetabilsk olje, da vil produktet inneholde noe transfett. Når det står herdet fett (uten transfett) inneholder produktet ikke transfett, men mettet fett. Når oljer herdes dannes umettete fettsyrene om til mettet fett.


Hvis fettet bare blir delvis herdet vil noe av oljen omdannes til mettet fett , mens resten vil omdannes til transfett. Ved fullherding av fett , vil det derimot bare dannes vanlig mettet fett som ikke har samme uheldige effekt på helsen som transfett. Kan noen gi meg en enkel forklaring på hva herdet fett er ? Er vanlig hardt matfett (smør, margarin) en form for herdet fett ? Det herdet kroppen, ga den styrke og utholdenhet.


Det hersker ikke tvil om at senatoren er herdet i motgang. Eskportvarene var hovedsakelig herdet fett , fisk og skipsutstyr. Fabrikken produserer herdet fett og vegetabilske oljer for margarinindustrien, fettsyrer for diverse kjemisktekniske industrier og fettsyreestere for kosmetikk.

Fett som forekommer i levende vev som planter og dyr, brukes vanligvis som mat. Fett kan deles inn i grupper avhengig av kilde: dyreriket (animalsk fett ) og planteriket (vegetabilsk fett ). Animalsk fett inneholder mest mettet fett , men fiskefett består av mye flerumettede omega-fettsyrer. Hos plantene finnes fett og olje som opplagsnæring i frø og frukter. Om det i ingredienslisten står delvis herdet eller hydrogenert fett , kan matvaren inneholde transfett.


I regelverket står det at man skal bruke begrepet delvis herdet fett , men vi ser at en del også bruker begrepet hydrogenert, så her er det viktig å være oppmerksom når man handler. I gamle dager ble margarinen laget av fiskeolje, og denne oljen ble herdet på en måte som skapte transfett. I dag er det dermed fritt for transfett i margarin, mens det finnes naturlig transfett i smør.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg