fredag 10. mai 2019

Blodtrykk normalverdier

Ta vare på deg seg og hold kontroll på blodtrykket. Kjøp blodtrykksmåler her! Leger måler blodtrykk ved svært mange ulike sykdomstilstander fordi det sammen med puls sier noe om sirkulasjonen til pasienten.


Friske personer uten spesiell risiko trenger ikke måle blodtrykk , men hvis du er overvektig, røyker eller har andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom bør blodtrykket sjekkes, råder Sollien. Med blodtrykket mener vi som regel det arterielle blodtrykket , altså det blodtrykket som måles i arteriene (pulsårene). Men med alderen bliver ens pulsårer stivere og mindre eftergivelige.

Derfor kan blodtrykket stige, og det er ikke unormalt at have et systolisk blodtryk omkring 1mmHg i års alderen. Revidering av blodtrykkstabellen i PedSAFE. Bakgrunnen for dette var blant annet kommentarer om at den “gamle” tabellen kunne se ut til å angi for høye normalverdier for blodtrykk i noen aldersgrupper.


Denne indikatoren er en del av mål (6): reduksjon i forekomsten av høyt blodtrykk (eventuelt vedlikeholde et lavere nivå). For å vite hvor mange som har høyt blodtrykk , må man gjøre blodtrykksmålinger i den generelle befolkningen. Måling av blodtrykk (BT) er en billig, non-invasiv undersøkelse for å påvise hypertensjon (HT) hos barn. Selv om BT-måling er anbefalt rutineundersøkelse i sykehus fra tre års alder, blir dette ofte ikke gjennomført.


Høyt blodtrykk vil over tid øke risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt. De fleste som har høyt blodtrykk , føler seg ikke syke.

Det er reist spørsmål om det er for mange pasienter som diagnostiseres med høyt blodtrykk basert på blodtrykksmåling utført på legekontor, og om ambulatorisk blodtrykksmåling eller hjemmeblodtrykksmåling kan redusere eller utsette blodtrykksbehandling hos enkelte pasienter. Det er to blodtrykksverdier: det systoliske trykk og vakuum. Det systoliske blodtrykket måles som hjertet kontrakter. Lavt blodtrykk kan være en normaltilstand.


Hvis blodtrykket blir for lavt oppstår symptomer som slapphet, svimmelhet og besvimelse. Et vedvarende lavt blodtrykk gir i de fleste tilfeller ingen symptomer, det er en normaltilstand for mange. Der findes en række apparater på markedet, som du kan købe for at måle dit eget blodtryk.


Mål dit blodtryk selv. Hvis du har købt en blodtryksmåler, kan du selv måle dit blodtryk hjemme i vante omgivelser. Blodtrykk er det trykket som blodet utøver mot blodåreveggen.


Trykket er høyest i hovedpulsåren (aorta) og nær null, det vil si lik atmosfæretrykket, i venene ved innmunningen til høyre forkammer i hjertet. Den medisinske betegnelsen på stillingsbetinget lavt blodtrykk er ortostatisk hypotensjon. Hva er stillingsbetinget lavt blodtrykk ? Tilstanden innebærer at blodtrykket reduseres når du reiser deg fra liggende eller sittende og til stående (ortostatisk) stilling. En referanseverdi sier noe om hva som er normal mengde av et stoff i blodet. Måten man har funnet disse verdiene er at man har målt en lang rekke friske personer for forskjellige stoffer som man finner i blodbanen.


Se mer på NetOnNet! Når du måler blodtrykket så vil to tall beregnes, disse to tallene er diastolisk blodtrykk og systolisk blodtrykk. Tallene er presentert som en topp figur og bunn figur, det øverste nummeret er systolisk blodtrykk og bunnen er diastolisk blodtrykk.

Normalt blodtrykk for barn endres med alderen, det er ikke en fast grense slik som for voksne. Derfor er det nødvendig med en populasjonsstudie. Vet dere om en tabell med normalverdier for blodtrykk hos barn? Eller er det en tommelfinger regel for hva som er normalt i forhold til barnets alder?


Slik kan du redusere høyt blodtrykk selv. Dersom blodtrykket ikke øker ved stress kan dette være tegn på hjertesykdom. Blodtrykket forhøyes ved stress, og det skal forhøyes ved stress. Det er først og fremst overtrykket, det systoliske blodtrykket (arbeidstrykket) som skal øke, og det er normalt å oppnå verdier oppimot 2mmHg eller høyere.


Normalverdier varierer i forskjellige materialer. De normalverdier som er mest relevante for norsk praksis vil være de som er nærmest oss, dvs. Europeiske, Euroopeiske framfor Amerikanske osv. HbA1c er en langtidsprøve som gjenspeiler det gjennomsnittlige blodsukkeret de siste - uker før prøvetakingen.


Man måler den andel hemoglobin som har bundet sukker til seg. Et sunt kosthold der du begrenser inntaket av salt, er fysisk aktivt, og går ned i vekt hvis du veier for mye, er alle faktorer som kan være med på å senke blodtrykket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg