mandag 20. mai 2019

Trøtt gravid

Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Selv om det er vanlig å være trøtt i svangerskapet, bør du ta kontakt med lege dersom du har flere symptomer som ikke knyttes direkte til svangerskapet – for eksempel muskelsmerter, feber, hjertebank eller sår hals.


For øvrig kan du bli slapp og sliten av alle de samme grunnene som når du ikke er gravid. Men dersom du i tillegg til å føle deg trøtt , også er svimmel, opplever nedsatt fysisk yteevne, hjertebank, er tungpustet, har hodepine og opplever øresus, kan du ha for lite jern i kroppen, noe som fører til blodmangel, lav blodprosent (anemi).

Det skjer en del hormonelle forandringer i kvinnens kropp når hun er gravid. Både skjoldbruskkjertelen og binyrene øker hormonproduksjonen, samtidig som morkaken etter hvertstarter sin hormonproduksjon. Nå skjer skjer det en omfattende endring i kvinnens kropp, og i løpet av ukerutvikles et komplett nytt menneskebarn. Men en blodprøve for å utelukke anemi eller stoffskifteproblemer kan være nødvendig for å undersøke om trettheten har medisinske årsaker. Rundt prosent av norske gravide blir sykmeldt en eller flere ganger i løpet av svangerskapet.


Flere mener nå at dette tallet burde vært lavere. Hva er dine erfaring med sykmeldinger for gravide? Om du plutselig føler deg unormalt trøtt og uopplagt, kan det være et tegn på at du er gravid.


Dette skyldes at konsentrasjonen av hormonet progesteron stiger i kroppen.

Mange kvinner opplever at trøttheten er verst i første trimester og at den avtar etter hvert. Mer vanlig er det at du etter alt fra noen dager til uker merker at brystene blir ømme, at du er trøtt og at kroppen føles tyngre enn vanlig. Trøtt uke spør eksperten: I starten av svangerskapet så var jeg mye trøtt , i andre trimester har trøttheten vært normal, men nå den siste måneden har jeg vært ekstremt mye trøtt igjen.


Jeg var også mye trøtt før jeg fant ut at jeg var gravid. Har alltid vært en trøtt person, men hadde perioder i januar der jeg var ekstra trøtt , og det va nok på grunn av at jeg var gravid. Fant det først ut i februar på grunn av andre årsaker. Var kvalm fra uke 5- ikke lett å jobbe netter når man er trøtt , sliten og ikke minst kvalm!


I uke fortalte jeg gynekologen min hvordan jeg hadde det, og hadde innsett at aktiv sykmelding (sm) var en ide. Han mente jeg skulle sm 1 i uker. Spørsmål: hei, jeg er nå kommet inn i uke 2 og føler meg konstant trøtt og sliten.


Jeg er heller ikke uthvilt når jeg våkner om morgenen. Derfor er du trøtt og slapp. De vanligste grunnene til at du mangler energi - og måter å løse saken på. Er du sliten hele tiden? Kanskje kan du gjøre noe med det.


Men for meg er både krampene og den slitsomme, altoppslukende kvalmen faktisk et positivt tegn. Jeg var gravid på samme tid ifjor også, men sluttet å være kvalm etter litt over åtte uker. Ellers var alt som før - jeg var oppblåst, trøtt , brystene var ømme osv.

Mye kan stjele både den fysiske og psykiske energien din. Her er fjorten mulige årsaker til at du alltid er trøtt , ifølge nettstedet Health. KJENNER DU DEG IGJEN? Du har altså vært slapp, trøtt og svimmel i flere uker, og tidvis tungpustet.


Og du har fått påvist en jernmangel, og forøvrig gikk du opp kg sist sommer. Og du hadde de samme plagene i sommer, og de gikk delvis tilbake i en periode, for så å komme tilbake. Jeg har kommet litt ut i uke nå, og jobber fremdeles 1. Nå er det sommer på jobb, så jeg kan ta det veldig rolig der, begynner ikke tidlig, og trenger ikke å ha fulle dager.


Men likevel er jeg så utrolig trøtt for tiden, at jeg ikke klarer å holdemeg våken nesten. Har verdens beste mann som står opp med mini i helgene, det har han egentlig gjort hele tiden. Hvis du fortsetter å være mye trøtt , bør du hvile så ofte som mulig og få avlastning fra arbeidsoppgaver hjemme og på arbeidsplassen.


Blodprosenten bør undersøkes for å utelukke at trøttheten skyldes jernmangel. Søvnproblemer og sovestilling. Det er vanlig å sove litt dårligere når du er gravid. Hvis du sliter med søvnen, er det beste tipset å slappe av og godta at dette er helt vanlig når du er gravid.


Man må prøve å ikke se på det som et problem, men akseptere situasjonen, sier legen. Det er nemlig helt normalt å sove mindre når man er gravid. Ikke er det farlig heller, selv om det kan være veldig slitsomt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg