tirsdag 7. mai 2019

Depresjon eldre

I høy alder opplever mennesker med kroniske sykdommer, intellektuelle forstyrrelser og uførhet ofte depressive plager. Foruten personlige lidelser og familieproblemer, vil depresjon kunne forverre utfallet av mange medisinske tilstander og medføre uførhet. Tilstanden kan være ekstra utfordrende på grunn av eldres sammensatte sykdomsbilde. Depresjon er den vanligste psykiske sykdommen hos eldre.


Hva kan du gjøre når du møter eldre deprimerte pasienter?

Det er akkurat det nettsiden kan gi deg svar på. Forekomsten av depresjon på diagnosenivå hos eldre (oftest definert som ≥ år eller ≥ år) er ifølge ulike studier angitt til å være 1– (). Depressive symptomer som i sum ikke tilfredsstiller depresjon på diagnosenivå kan forekomme opptil 2–ganger hyppigere enn depresjon.


Eldre med depresjon bør utredes for samtidige eller underliggende sammenhenger, som annen psykisk lidelse eller somatisk sykdom. Jo eldre personen er, og jo flere samtidige sykdommer personen har, jo større risiko er det for at personen får depresjon. Dette tyder på diskriminering og mangel på kunnskap, og er et brudd på prinsippet om universalisme i tjenestene. Eldre bruker mange medisiner, og foruroligende mange bruker sovemedisiner og beroligende medisiner, også på upassende måter.


Men den kan slå til ved hvilken som helst alder.

Det kan synes som om depresjon rammer yngre folk i dag enn det gjorde før. Alle kan bli deprimert, det være seg barn, unge, voksne eller eldre. Eldre er mest deprimerte - Helsepersonell overser tegn på depresjon hos eldre , mener psykiater Eystein Stordal.


Han har påvist at risikoen for depresjon bare øker med alderen, og er høyest for de eldste. Aldring og depresjon. Den kan behandles slik at du fortsatt kan ha et godt og innholdsrikt liv. Det er også mulig å gjøre endringer i livet for å forebygge depresjon , det vil si gjøre valg som gir år til livet, og liv til årene.


Daglig får vi nyheter som avslører store mangler og brudd på de eldres rettigheter og integritet. Mange eldre våger ikke å be om hjelp til sine vonde følelser. Vanskelig å bli kvitt depresjon hos eldre pasienter.


Ett år etter innleggelse ved alderspsykiatrisk avdeling opplevde en tredjedel av pasientene fortsatt depressive plager eller alvorlige tilbakefall av depresjon. Blant eldre i sykehjem og i sykehusavdelinger er forekomsten dobbelt så høy. Tallene indikerer at depresjon hos eldre må være underdiagnostisert og underbehandlet, til tross for den store økningen i salget av antidepressive legemidler de siste årene. Det kan være flere årsaker til at depresjon underdiagnostiseres og underbehandles.


Ensomhet, depresjon , psykisk helse og selvmordsrisiko blant eldre er problemstillinger det snakkes for lite om, ifølge Ildri Kjølseth. Hun er lege med spesialitet i geriatri og en doktorgrad. Hun har også skrevet boken Eldre og selvmord.

Kjølseth mener at selvmordsrisikoen hos eldre øker med sykdom og funksjonssvikt. Det er bevist at mekanismene bak depresjon som forekommer for første gang etter fylte år ikke er de samme som for depresjon hos unge og voksne mennesker. En slik aldersdepresjon synes å stå i nær relasjon til somatisk sykdom, funksjonssvikt og tap av autonomi. Angst er blant de vanligste psykiske symptomene man møter hos eldre.


Imidlertid er det relativt sjelden at rene angstdiagnoser stilles. Det er fordi angstsymptomer er så vanlig ved andre psykiske lidelser hos eldre , som depresjon , demens, psykose og delirium. Spesielt hyppig kan man se angstsymptomer dominere ved depresjon og demens.


En undersøkelse av depresjon hos kvinner tyder på at sårbarhetsfaktorer, som for eksempel tidlig tap av mor, mangel på en fortrolig relasjon, ansvar og omsorg for flere små barn, og arbeidsledighet, kan virke sammen med livsbelastninger og øke risikoen for depresjon. For eldre voksne vil ofte helseproblemer, endringer i relasjonen til. Maniske tilstander karakteriseres av perioder med intens energi, eufori, forvrengt tenkning, og utagering.


For å få diagnosen depresjon , må de depressive symptomene være tilstede det meste av dagen, hver dag, i minst to uker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg