torsdag 30. mai 2019

Hva er psykisk lidelse

Psykiske lidelser er utbredt i befolkningen. I følge Folkehelseinstituttet har cirka en tredel av voksne en psykisk lidelse i løpet av et år, mens av barn og unge til en hver tid har en psykisk lidelse. Utslagsgivende er også høyt alkoholforbruk. Angstlidelser er vanligst hos både barn, unge og voksne, fulgt av depresjon.


For kvinner er fysisk inaktivitet forbundet med økt risiko for å utvikle større psykiske plager.

Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke fastlegen. Ring 1når det er akutt og står om liv.


I helsevesenet og i psykiatrien er det vanlig å dele psykiske utfordringer inn i psykiske plager og psykiske lidelser. God psykisk helse defineres som evnen til å fordøye livets påkjenninger, og den er et resultat av vår totale utvikling – følelsesmessig, intellektuelt, fysisk og sosialt. Hva er psykisk helse?


Ikke noe menneske vil kunne gå gjennom livet uten påkjenninger av noen grad.

Vi har mange diagnoser, og det er mange veier som fører til psykiske plager. Kan man egentlig si noe generelt om hvordan man kan forstå psykiske problemer? Jeg vet ikke, men jeg vil likevel gjøre et forsøk.


Sårbarhet for psykiske lidelser kan være forbundet med en arvelig belastning. Arv har større betydning jo mer alvorlig psykisk lidelse det er snakk om. Ved angstlidelser og depresjoner er arveligheten moderat.


Psykopati er sinnslidelser eller personlighetsforstyrrelser med unormale avvik i vilje-, drifts- og følelseslivet. Bruken av ordet lidelse kan diskuteres dersom pasienten selv ikke opplever å lide under tilstanden. Bokutdrag Hvordan beskriver vi psykisk lidelse ? Språket hjelper oss et stykke på vei, skriver Eskil Skjeldal. Jeg har dybdeintervjuet personer med psykisk lidelse for å få frem deres opplevelser av psykisk helse, sier Mjøsund.


De fortalte om perioder med god psykisk helse og visste meget godt hva helse innebærer. Alle hadde vært innlagt i psykisk helsevern og var diagnostisert med en alvorlig psykisk lidelse. Siden psykisk sykdom handler om sinnet, som er så sammensatt og individuelt, er det vanskelig å bestemme hva som er normalt, og hva som er unormalt.


Dette gjelder også når psykiske plager skal få en diagnose.

Terskelen for hva som er en behandlingstrengende sykdom, er avhengig av den enkeltes ressurser, sårbarhet og nettverk. Anbefalingene er hentet fra ”Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse – ROP-lidelser”. Utgitt av:Helsedirektoratet, Avdeling for psykisk helsevern og rus Pb. Mani er en heving i stemningsleiet ut over det normale, med rask tankeaktivitet og tale, et sterkt selvbilde og høyt aktivitetsnivå. Bipolar lidelse type er litt vanligere enn type 1. Sannsynligvis er det bare et lite mindretall som virkelig forstår hva en psykose er.


Det er viktig da ikke å glemme at det kan være ganske så tilfeldig hvem det er som får en psykisk lidelse. En komorbid psykisk lidelse er betegnelsen på når en pasient oppfyller de diagnostiske kriteriene for mer enn én psykisk lidelse. Rusmisbruk befolkningen har en høy forekomst av komorbid psykiatrisk lidelse diagnose.


Mange personer med samtidig rus- og psykisk lidelse (ROP- lidelse ) opplever å falle mellom to stoler. Helsetjenesten er ikke innrettet for denne gruppen, men vil helst ha pasienter som finner frem til riktig behandling selv, sier Lars Lien, som er leder for Nasjonal ROP-tjeneste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg