tirsdag 14. mai 2019

Høyt stoffskifte

Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Dette fører til at alle cellene i kroppen går på ”høygir”. Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen. Det fører til symptomer som nervøsitet, hjertebank, skjelvinger, varmefølelse med økt tendens til å svette, vekttap med økt appetitt, hyppigere avføring og vannlating, irritabilitet og søvnvansker.


Likevel er høyt stoffskifte ikke en uvanlig tilstand – cirka tre prosent av den kvinnelige delen av befolkningen har den. Ved lavt stoffskifte går alt tregt, ved høyt stoffskifte går ting for fort, sier lege ved Balderklinikken, Lars Omdal til KK.

Hva er høyt stoffskifte ? Det er en tilstand hvor skjoldkjertelen danner for mye av det ene eller begge stoffskiftehormonene tyroksin (T 4) og trijodtyronin (T 3). Ved medikamentell behandling vil Neo-Mercazole redusere eller blokkere produksjonen av stoffskiftehormoner. Bestråling eller kirurgi ender i de fleste tilfeller med at skjoldkjertelen blir ødelagt, og produserer for lite hormon. Det betyr at man da får lavt stoffskifte , og må behandles for det. Denne overflødige hormonproduksjonen forårsaker et høyt stoffskifte i kroppen, som kan resultere i vektnedgang og tap av muskelmasse.


Dersom TSH er høy kan det indikere lavt stoffskifte. Er TSH lav kan det indikere høyt stoffskifte.

Men man må også se på andre prøver for å stille en endelig diagnose, og kun en lege kan gjøre det. En del leger doserer medisin enten for høyt eller lavt stoffskifte nesten utelukkende på verdien av TSH. Hvis du opplever at du har mange av disse symptomene, og aldri har fått en diagnose på hypothyreose, så er det på høy tid å gå til en lege! Velinformerte pasienter som har gått denne lange veien, oppfordrer deg til å lære av andre medpasienter og ikke la en lege diagnostisere deg bare ut fra en høy TSH.


Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes. En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose ( høyt stoffskifte ) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte ) livslang behandling. Truende lavt stoffskifte.


Subklinisk hypotyreose, eller truende lavt stoffskifte , kan være en annen utfordring. Mennesker med høyt stoffskifte har høy FT4. Derfor vil de også ha lav TSH siden TSH-utskillelsen blir hemmet når FTblir for høy.


Dette er nyttig kunnskap for dem som måler stoffskiftet regelmessig på grunn av for lavt eller høyt stoffskifte. Behandling med thyroxin kan gi personer med lavt stoffskifte mye bedre livskvalitet. Ved denne sykdommen danner skjoldbruskkjertelen for mye stoffskiftehormon.


Hei, jeg har nettopp tatt blodprøver grunnet nedsatt allmenntilstan og resultatene viste at jeg har høyt stoffskifte. Symptomer på høyt stoffskifte kan du lese om her. Jeg har slitt med indre uro, forsinket menstruasjon, tretthet, slappphet og lav varmetoleranse, og vært litt nedfor over en lengre periode, og da resultatene kom tilbake så følt.


Jeg har hatt høyt stoffskifte og fått behandling for dette.

Så dersom du tror du har hatt sykdomen lenge så er det godt mulig at du har det. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen.


I en stor under­søkelse i Nord-Trøndelag fant man at av kvinnene og av mennene hadde en gang fått påvist høyt stoffskifte. I mange år var operativ fjerning av skjoldbruskkjertelen eneste behandling av høyt stoffskifte. Høyt eller lavt stoffskifte gravid. Overlege i Legemiddelverket, Sigurd Hortemo, forklarer at stoffskiftehormonet tyroksin styrer hastigheten på energiomsetningen i hele kroppen. Denne web-siden fokuserer mest på lavt stoffskifte og alternativer til syntetisk stoffskiftehormon behandling.


Jeg synes allikevel det er verdt å nevne høyt stoffskifte for å gi en sammenheng mellom de mest kjente sykdommene i skjoldbruskkjertelen. Har du høyt stoffskifte (hypertyreose)? Du kan lære mer om høyt stoffskifte og mestring av sykdommen i dette e-læringskurset!


PC Kurset er delt inn i kapitler. Dersom du klikker på kapittelfanen kan du se alle sidene. Du kan gå rett til den siden du er mest interessert i. Det betyr også at du bør ta blodprøver for å sjekke om behovet for medisiner endres dersom du går fra et lavt til et høyt inntak av matvarer som inneholder goitrogener, eller motsatt. Hvis det er for lite tyreoideahormon i blodet, går de fleste kroppsfunksjoner tregere (lavt stoffskifte ). Det kan best beskrives som at kroppen går på lavgir.


Blir det for mye tyreoideahormon i blodet, blir effekten motsatt ( høyt stoffskifte ), og kroppen går på høygir. T tyroksin, er det viktigste stoffskiftehormonet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg