onsdag 15. mai 2019

Når smitter influensa

Når smitter influensa

Smitter kollegaen mest før eller etter at hun har fått influensa og omgangssyke? Gravide, eldre og kronisk syke er mer utsatt for alvorlig sykdom. Spørsmål og svar om influensa og influensavaksine.


Når bør lege kontaktes? Hvordan smitter influensa ? Hvor lenge smitter influensa ? Kan jeg forebygge influensa ? Hva er symptomene på influensa ? Influensavaksine – bør jeg ta den? Har jeg influensa eller er jeg bare forkjølet? Hva gjør jeg når jeg har fått influensa ? Luftsmitte via aerosoler og støvpartikler er også en mulighet. Kontaktsmitte er en tredje mulighet for smitte, ved at man berører overflater hvor det er virus og dermed får det på for eksempel hender som fører virus til nese eller munn, forklarer.


Mengden av virus man utskiller er naturligvis størst og man sprer det mest, når man hoster og nyser, forteller professor Allan Randrup Thomsen. Men man kan skille ut både influensa - og forkjølelsesvirus uten å ha symptomer. Normalt viser de første influensasymptomene seg 3-dager etter at man er smittet med influensavirus. Viruset kan sveve lenge i luften når det er festet til små partikler, og kan lett fanges opp når man puster. Det er derfor vanskelig å beskytte seg mot smitte.


Jeg har vært skikkelig syk i tre uker, er det noe annet enn influensa ? Fakta om influensa Hva er influensa ? Sykdommen varer normalt i 3-dager, men man er ofte slapp og trøtt i 2-uker etterpå. Nå er det sesong for influensa. Det vil si at viruset smitter når en som er syk hoster eller nyser. Men viruset kan også til en viss grad smitte gjennom partikler i luften. Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter.


Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Norsk teknologi fjerner bakterier, virus og sporer fra rom og utstyr. Generelt er forkjølelse mest smittsomt de første dagene du er syk.


Allmennlege Kjell Vaage forklarer at forkjølelse medfører sår hals, slapphet og litt feber i starten. Det er usikkert når vi når toppen av denne bølgen, men det skjer sannsynligvis i løpet av et par uker. De aller fleste får et mildt eller moderat sykdomsforløp. De trenger ikke å kontakte lege.


Det viktigste for dem er å få i seg godt med væske, og vente til sykdommen går over. Mange forveksler forkjølelse og influensa , og det er ikke så rart. Flere av symptomene er like, men det er likevel klare forskjeller som skiller den ene fra den andre. Som oftest blir du dårligere av influensa enn en kraftig forkjølelse. P den srlige halvkule april til oktober slik at legene har vaksinen klar nr viruset kommer.


Noen dagen før det bryter ut ? Er det sånn at omgangssyke kun går i perioder hvor mange har det sånn som influensa ? Risikoen for å få influensa ligger på rundt ti prosent, ifølge legen. Eller kan man få det når som helst ? Tilstanden varer som regel i syv til ti dager når du først er blitt syk, sier han. Da smitter vi hverandre oftere. Vanligvis er smittsomheten størst de dagene når man har.


Barn blir lettere smittet enn voksne, og smitter i omkring to uker etter infeksjonen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg