fredag 17. mars 2017

Svangerskapsforgiftning uke 37

De fleste tilfeller ( ) oppstår etter uke av svangerskapet, og hos enkelte kan tilstanden bli alvorlig for både mor og barn. Sykdommen kan forverre seg raskt, det er derfor viktig med hyppigere kontroller ved svangerskapsforgiftning så det kan gripes inn i tide. Det vanligste er at fosteret får for lite næring fordi morkaken svekkes. Jordmor på føden tror selv menstermin stemmer mest etter siste målinger.


I går fikk jeg påvist moderat svangerskapsforgiftning. Jeg har ikke så peiling på dette, men har lest litt på nettet da. Igår var jeg hos fastlegen min på svangerskapskontroll. Svangerskapsforgiftning i ett svangerskap øker risikoen for å få sykdommen ved senere graviditeter. De fleste kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning , får likevel ikke dette en gang til.


Oppfølging under kommende svangerskap kan med fordel gjøres av en lege som er spesialist på fødselsmedisin. Fosterets alder er uker i graviditetsuke 37. Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.


Denne uken er starten på permisjonstiden din. Det gir deg større muligheter for å hvile og lade opp de siste ukene før fødsel. Kvinner med svangerskapsforgiftning skal kontrolleres og følges opp av en spesialist. I de fleste tilfeller forløper en svangerskapsforgiftning ukomplisert, men det er økt risiko for redusert fostervekst og for tidlig fødsel. Forløpet av sykdommen er ikke forutsigbar, og selv tilfeller som synes lette, kan plutselig utvikle seg til en livstruende sykdom for moren pga.


Symptomene på svangerskapsforgiftning forsvinner etter fødselen. Etter et par uker er som regel blodtrykk og urin normale. Hvordan oppdager legen av det er en svangerskapsforgiftning ? På hver svangerskapskontroll blir det målt blodtrykk og tatt en urinprøve. Dette blir kontrollert for å undersøke om det utvikles en svangerskapsforgiftning.


Skrevet av Torolf Holst-Larsen, lege og Kathrine Woie, ass. Hva er svangerskapsforgiftning ? Når den gravide har forhøyet blodtrykk, eggehvitestoffer (protein) i urinen og eventuelt hevelse i beina eller hendene (ødem) etter svangerskapsuker, kalles det svangerskapsforgiftning (preeklampsi). Men også sent innsettende svangerskapsforgiftning kan utvikle seg til alvorlig sykdom.


Tilstanden kan en sjelden gang utvikle seg til eklampsi som er en svært alvorlig tilstand og kjennetegnes av kramper uten annen påvisbar årsak i siste del av svangerskapet eller like etter fødselen. Jeg merket ingenting, jeg hadde ikke så mange symptomer i svangerskapene heller, bortsett fra hodepinen. Men fått små og dysmature barn (begge har klart seg helt utmerket altså!). Kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning har økt risiko for å rammes av akutt hjerteinfarkt, viser ny.


Og den er femdoblet for kvinner med svangerskapsforgiftning som føder før uke 37. Jeg er nå akkurat begynt på uke , og jeg føler meg så dårlig i dag. Jeg begynte å føle meg litt dårlig i går, kvalm og startende hodepine. I dag har jeg gradvis følt meg mye værre, skikkelig bankende hod. Jeg hadde svangerskapsforgiftning med mellomste, ikke så alvorlig, men noe forhøyet verdier.


Jeg steriliserte meg da, etter anbefaling fra legene. Uke begynner mandag 7. Se det aktuelle ukenummeret og oversett mellom ukenumre og datoer på Ukenr. I alvorligere tilfeller får en hodepine, kvalme, og smerter øverst i magen. Ved vannavgang før uker kan det være tegn på at fødselen er i gang. Dersom du ikke går i fødsel vil du bli behandlet med antibiotika for å forebygge infeksjon hos barnet eller i livmoren.


Antibiotikabehandling kan også utsette fødselen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg