fredag 3. mars 2017

Forkjølelse hoste

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar.


Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg?

Tørrhoste, spesielt om natten, er også vanlig. Etter hvert kan det komme opp slim ved hoste. Omtrent halvparten av de som blir smittet, får ømme muskler ved forkjølelse.


Irritabilitet og tap av appetitt forekommer også. Symptomene ligner de ved influensa, men ved influensa blir du raskere syk, får feber og føler deg i langt dårligere form. I starten har man ofte lett feber, hodepine og man kan føle at man fryser, ofte har man også vondt i halsen. Disse symptomene vil etter en dag eller to avløses med nysing, rennende og tett nese og hoste , forteller Sol Malm Hagen - lege hos legeappen Eyr.


Forkjølelse må ikke forveksles med influensa.

I tillegg til symptomene nevnt over kan man få tett og rennende nese ved forkjølelse. Hortemo understreker at hoste som varer lenge, skal undersøkes av lege. Men husk likevel på at hoste i forbindelse med forkjølelse ofte kan vare i opptil tre uker, legger han til.


Røykere har ofte en mer eller mindre permanent hoste som følge av vedvarende irritasjonstilstand i luftveiene (kronisk bronkitt), men også ikke-røykere kan ha kronisk hoste. I de aller fleste tilfellene skyldes barnas hoste en virusinfeksjon, som regel en forkjølelse. Da hjelper det ikke med antibiotika. LES OGSÅ: Bivirkninger av influensavaksine.


Tilstanden er karakterisert ved sår hals, slapphet og lavgradig feber i starten. Disse symptomene forsvinner i løpet av få dager og etterfølges av nesetetthet, snue og hoste som kommer i løpet av til timer etter symptomstart. Det finnes ingen kur mot. Så godt som hele befolkningen rammes en eller flere ganger i året av forkjølelse.


Mange barn og voksne har hatt uttalt hoste i lang tid før de fikk diagnosen: astma. Typisk er det at den starter samtidig med eller like etter en alminnelig forkjølelse og fortsetter som en plagsom krillehoste. En slik hoste kan vare 1-uker, ofte lengre.


Mye hosting kan også gi ubehag i halsen. Zyx er resepfrie sugetabletter som er lett lokalbedøvende og lindrer irritasjon i munn og svelg.

Kronisk hoste er mer enn bare en irriterende plage. Hoste hos barn kan ha flere årsaker. Denne type hoste gir i tillegg til hoste , andre symptomer.


Den kan ødelegge nattesøvn, og dermed gjøre folk uopplagte og slitne, gi oppkast, svimmelhet, ufrivillig inkontinens, og til og med brukne ribben. Enkelte ganger skyldes hoste en sykdom som kan eller må behandles. Vi skiller mellom slimhoste og tørrhoste- velg derfor riktig hostesaft!


Sår og vond hals - føles som piggtråd? Som regel varer infeksjonen bare noen dager, men kan være riktig så plagsom når den er der. Håndhygiene er viktig, enten håndvask med såpe eller desinfeksjon, og ikke være i tett fysisk kontakt med andre eller hoste dem opp i ansiktet, sier Bjørnholt. Ved influensa og forkjølelse er hoste et vanlig symptom.


Når hunden har en typisk ”bjeffende” hoste der det høres ut som om at den har satt noe i halsen, kalles dette ofte kennelhoste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg