fredag 17. mars 2017

Hva er ernæring

Ernæring er mat- og drikkevarer som utgjør folks føde. Kosthold og ernæring. Livskvalitet, trivsel og folkehelsearbeid. Motiverende intervju (MI) Overvekt og fedme. Rus og avhengighet.

Informasjonen på helsenorge. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Det er summen av hva vi spiser og drikker, hvor mye og ofte, som er avgjørende i det lange løp.


Regelmessige måltider er en vesentlig del av det å ha et sunt kosthold. Gjør rede for hvilke samarbeidspartnere som er aktuelle når man ønsker god kvalitet i ernæringsarbeidet. Utdanning innen ernæring gir deg kompetanse på hvordan kosthold påvirker kropp og helse. Riktige kostråd er viktig for å forebygge livsstilssykdommer.


Det finnes flere retninger innen ernæring , enten man ønsker å jobbe med forebyggende helse, forskning eller med pasienter.

Her finner du informasjon om fremmedstoffer og tilsetningsstoffer i mat. Samt oppsummert forskning på kosthold og ernæring. Som klinisk ernæringsfysiolog hjelper du mennesker til en bedre helse ved å gjøre dem bevisst på hva de spiser og hvilke næringsstoffer de får i seg. En klinisk ernæringsfysiolog undersøker, stiller diagnoser og veileder om forebygging og behandling av kostholdsrelaterte sykdommer og tilstander som påvirker blant annet kroppens omsetning og behov for næringsstoffer. I arbeidet med anbefalingene er syste- matiske litteraturoversikter utarbeidet.


Med en bachelor i ernæring vil du lære hvordan det vi spiser påvirker kroppen, og sammenhengen mellom mat, næringsstoffer og helse. Ved risikotilstander som diabetes, høyt blodtrykk og høye fettstoffer i blodet (lipider), er betydningen av et sunt kosthold spesielt viktig. Et sunt kosthold er viktig for oss alle til å forebygge utvikling av livsstilssykdommer. Parenteral ernæring , intravenøs ernæring , er ernæring gitt direkte inn i blodbanen. Dette benyttes når pasienten av ulike årsaker ikke er i stand til å spise, sonår tarmen ikke i tilstrekkelig grad kan fordøye og ta opp næring (blant annet ved stråleskadet tarm, kort tarm) til pasienter som er under intensivbehandling (ved brannskader, traumer) når enteral ernæring gir store.


Ifølge Fjeldheim er gluten helt ufarlig og håndteres som regel av kroppen som andre typer proteiner vi spiser, med mindre man har en intoleranse mot glutenproteinet, eller den kroniske autoimmune sykdommen cøliaki. Ved en overbevegelig tilstand over tid eller en periode preget av mye skjelvinger bruker kroppen mye energi. I slike perioder av sykdommen kan personer med parkinson spise omtrent hva han vil og likevel oppleve en stabil vekt eller vektnedgang. Dersom behandlingen optimaliseres, vil energiforbruket gå ned og mange opplever å gå noe opp i vekt. Maten vi spiser består av ulike næringsstoffer som har ulike funksjoner i kroppen.


Her får du vite mer om hvilke næringsstoffer som gjør hva , og hvilke matvarer du bør spise.

Et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. Forklar hva type 2-diabetes er og hva det kan føre til. Lag et skjema og skriv opp alt du spiser i et tidsrom du og læreren din. Du kan arbeide med helsepolitisk rådgivning og ledelse, satse på videre forskning eller jobbe i det private næringsliv.


Hva er livsstilssykdommer?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg