onsdag 22. mars 2017

Smerter i brystet

Brystsmerter er smerter av alle typer som oppleves å komme fra brystet. Det kan dreie seg om alt fra bagatellmessige årsaker, som fordøyelsesbesvær og stress, til alvorlige medisinske akuttsituasjoner som hjerteattakk og blodpropp i lungene. Smerter som skriver seg fra hjertet, er trykkende og klemmende, vanligvis lokalisert under brystbeinet. Sykliske smerter i brystene kan begynne opptil to uker før menstruasjonen.


Smertene kan tilta helt til menstruasjonen begynner og deretter bli bedre.

Ikke-sykliske smerter kan være skarpe og brennende. Akutt oppståtte sterke smerter i brystet kan være tegn på alvorlig sykdom og bør føre til at man kontakter lege umiddelbart. Det er mange forskjellige årsaker til slike smerter , og de fleste er ikke tegn på sykdom av betydning. Smerter i venstre side av brystet har svært sjelden noe med hjertesmerter å gjøre, da vil som oftest vondten sitte et annet ste mer under brystbenet. Hele brystkassen består av skjelett og muskulatur, som dekker over lunger og hjerte, bl.


Det vil si at smerter i brystområdet svært ofte vil kunne være forårsaket av nettopp muskelsmerter. Røntgenbilde vil vise at lungen er punktert.

Halsbrann Sviende smerter bak brystbenet er typisk for slike plager, hvor magesyren kommer opp i spiserøret. Smerter i brystet er en relativt vanlig årsak til legehenvendelser. Dette kan være et tegn på en rekke ulike sykdommer, både alvorlige og ufarlige. Heldigvis er årsaken bak ofte mer harmløs enn man frykter selv. Ustabil angina pectoris eller hjerteinfarkt.


Smerter eller følelse av press, trykk, tyngdefølelse eller sammensnøring sentralt i brystet , eventuelt med utstråling til venstre skulder, armer, kjeve, hals eller øvre abdomen. Kan gi plutselig dyspné, takypné, respirasjonsavhengige brystsmerter og hoste. Eventuelt hemoptyse. Det er derfor viktig å ta dyrkningsprøve fra brystknoppen og melken for å klarlegge årsaken. Finn ut hva dine smerter betyr og få riktig behandling raskt.


Som nevnt finnes det en rekke mulige årsaker og diagnoser til vondt foran i brystet – symptomene må sees i helhet. Men blant annet refererte smerter fra nærliggende muskeldysfunksjon eller leddrestriksjoner (i brystryggen, brystet og skulder) kan gi smerter i brystet. Det ene er plutselige smerter midt i brystet , og det andre er akutt tungpustethet, sier direktør ved hjerteavdelingen på Haukeland universitetssykehus Jan Erik Nordrehaug til NRK. Ta alltid brystsmerter alvorlig.


Vanlige årsaker: Smerter mellom skulderbladene kommer som regel fra muskel- og skjelettapparatet.

Smerter nederst i brystet kan være vanskelig å avgrense fra mavesmerter. Hva kommer brystsmerter av? Smerter i øvre del av ryggen mellom skulderbladene rammer svært mange av oss. Ondt i brystet fører hyppigt til, at man kontakter sin læge. Mange er bange for, at der er noget galt med hjertet.


Men så slemt behøver det ikke at være. Jeg har hatt smerter i høyre side av brystet i over en uke nå. Jeg kjenner det bare på en plass under ribbene ved høyre brystvorte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg