torsdag 23. mars 2017

Kosthold og ernæring

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Søk i Norges største og mest komplette kursoversikt. Informasjonen på helsenorge. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell.


Kosthold og ernæring.

Livskvalitet, trivsel og folkehelsearbeid. Motiverende intervju (MI) Overvekt og fedme. Rus og avhengighet. Her finner du informasjon om fremmedstoffer og tilsetningsstoffer i mat.


Samt oppsummert forskning på kosthold og ernæring. Et sunt kosthold er viktig for oss alle til å forebygge utvikling av livsstilssykdommer. Ved risikotilstander som diabetes, høyt blodtrykk og høye fettstoffer i blodet (lipider), er betydningen av et sunt kosthold spesielt viktig.


Utdanning innen ernæring gir deg kompetanse på hvordan kosthold påvirker kropp og helse.

Riktige kostråd er viktig for å forebygge livsstilssykdommer. Det finnes flere retninger innen ernæring , enten man ønsker å jobbe med forebyggende helse, forskning eller med pasienter. Spesialkost, tidligere kalt diett, bestemte kostforskrifter under behandling av sykdom.


Ofte kan små grep i hverdagen ha stor betydning for helsen. Spiser du sunt og er fysisk aktiv i hverdagen, reduserer du risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme. Et kosthold som reduserer inflammasjon i kroppen vil derfor også kunne være med på å redusere risiko for livsstilssykdommer. Eksempler på sistnevnte er kosthold ved betennelsestilstander som revmatisme. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


Forklar hva type 2-diabetes er og hva det kan føre til. Hva er livsstilssykdommer? Lag et skjema og skriv opp alt du spiser i et tidsrom du og læreren din. Kompetanse i kost og ernæring for en helsefagarbeider betyr å kjenne til anbefalinger om ernæring. En helsefagarbeider må også kunne planlegge, begrunne og lage trygge og sunne måltider for pasienter og brukere ut fra funksjonsnivået, alderen og behovet deres.


Møt julematen med god samvittighet Desember måned er i gang. Vi nærmer oss julen med stormskritt. Det meste med høytiden forbinder vi med kos og hygge, men mange forbanner seg over at kroppsvekten stiger som følge av at kosen kanskje sklir litt ut.

For å ha et sunt kosthold , er det for de aller fleste tilstrekkelig å følge Helsedirektoratets kostråd. Disse rådene har to hovedpunkter: 1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Vi oppdaterer deg med kostholdstips, faglige artikler, oppskrifter, kostholdsplaner og ulike dietter. Våre skribenter har bred erfaring innen helse og ernæring.


Her ligger innhold som er relatert til ernæring og kosthold for personer med diabetes og generelle kostholdsråd. Sykdommen parkinson og bivirkninger av medisiner kan gi ernæringsutfordringer. Riktig kosthold kan være en avgjørende forskjell i hverdagen.


Klinisk ernæringsfysiolog Asta Bye har delt flere gode råd og tips som du kan lese om her på denne siden lenger ne eller i boken Med parkinson på kjøkkenet som du kan laste ned via linken under. Ernæring er det faget som beskriver kroppens behov for energi og andre næringsstoffer, samt hvilke matvarer som bidrar med disse næringsstoffene, og hvordan disse fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser. Gjennom flere år har hun gjort en solid innsats for at de eldre skal få sunn og smakfull mat og drikke.


Hun gir oss gode råd og tips om hvordan maten bør tilberedes, og hva vi bør være bevisst på når det gjelder eldre og ernæring. Dessuten har måltidene en sosial verdi som er helsefremmende i seg selv og som øker livskvaliteten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg