torsdag 9. mars 2017

Atopisk eksem rundt øynene

Lei av lang kø på apoteket? Bestill apotekvarer fra Farmasiet. Fri frakt over 199kr. Spar tid ved å handle enkelt og diskret på nett. Rask leveranse og stort utvalg.

Nøye utvalgte hudpleieprodukter og merker av høyeste kvalitet. Pasienter med atopisk eksem har eksem som kommer innenfra. Har man astma, allergier, høysnue eller eksem som barn er man predisponert.


Mange med atopisk eksem er plaget med utslett rundt øynene , og har lett for å utvikle allergier. Overdreven vasking, og såper kan føre til eksem rundt øynene. Man finner også symmetriske eksemforandringer på overkroppen, på bøyesiden av ledd i armer og bein og i ansiktet, særlig rundt øynene.


Det oppstår lettere infeksjoner med bakterier i hud med eksem fordi hudens barriere mot infeksjoner svekkes. Infeksjonene viser seg som gulaktige skorper i det bestående eksemet.

Noen er også plaget med eksem på øyebryn, nesefuren og fremre del av brystkassen. Andre eksemtyper kan også gi utslett rundt øynene. Vi har god behandling. Vi tenker da på atopisk eksem , som er en arvelig variant.


Men all eksem , inkludert den rundt øynene , kan også forårsakes av indre faktorer som matallergier eller sykdom som atopisk eksem. De som har atopisk eksem har generelt tørr og sensitiv hu og er derfor svært utsatt for utbrudd. Hudens forsvarsverk blir skadd.


Tørr hud rundt øynene kan bli en ond sirkel. Hos voksne kommer eksemet som regel i ansiktet, rundt øynene eller på hendene. De fleste voksne med atopisk eksem har også hatt plager som barn.


Plagene forverres ofte under vintermånedene da luften er tørr både ute og inne. Utslett rundt øynene. Utbredelsen av atopisk eksem har fordoblet seg de siste tre tiårene. Norge har eksem i en periode av barndommen. Forskerne har ikke greid å finne noen enkeltårsak som forklarer årsaken til atopisk eksem.


Forskningsinteressen retter seg mot luftbårne stoffer (blant annet husstøvmid pollen og dyrehår), utendørs forurensning, klima, kosthold og forhold i spedbarnsalderen - blant annet infeksjoner, passiv røyking og amming. En god krem mot atopisk eksem bør være fet og inneholde fuktighetsbevarende stoffer.

Noen serier inneholder også stoffer som virker beroligende på hissig hud. Canoderm er en reseptfri krem som inneholder urea (karbamid), fordelt i en bløtgjørende krembase. Personer med atopisk eksem kan få denne på blå resept. Barn og babyer som har foreldre med astma, atopisk eksem eller allergi har økt risiko for å utvikle atopisk eksem. Hvis du har en følsom hudtype er du ekstra utsatt for å få atopisk eksem.


Enkelte næringsmidler kan gi forverring av atopisk eksem , særlig hos barn (for eksempel kumelk, egg, fisk eller nøtter). Andre matvarer kan frigjøre histamin og øke kløe og eksem , slik som sjokolade, vingummi, kininholdig brus, syrlige frukter (sitrus, sure epler), krydder, jordbær og ketsjup. En baby eller et spedbarn kan også ha det da noen blir født med det. Man kan få atopisk eksem i ansiktet og ellers på kroppen. Atopisk eksem - kjerringråd.


Når det gjelder behandling av atopisk eksem så sies det fra gammelt at produkter av ringblomst og bivoks skal hjelpe. Disse cellene identifiserer hvilke stoffer som er fremmede og som må bekjempes av immunforsvaret. Ved atopisk eksem er samspillet mellom T-cellene og immunforsvaret ute av balanse. Min vakre mamma sliter desverre med atopisk eksem i voksen alder. Hun er mye plaget på armene og brystet og i ansiktet.


I disse dager er det eksem rundt øynene som gjør henne veldig fortvilet. Eksem kan komme fra en lang rekke ytre faktorer. Irritativt Kontakteksem kan skyldes øyedråper eller irritative stoffer som kommer på øyelokkene. Allergisk Kontakteksem skyldes en allergi mot et stoff huden på øynene eksponeres for.


Dette er ikke en allergi. Spørsmål: Spørsmålsstiller arbeider som lege i allmennpraksis og ved helsestasjon. Der er hyppige konsultasjoner med barn der atopisk eksem rundt øynene skal behandles.


Legen ønsker å få anbefalt alternativ til steroidsalver og lurer på om takrolimus (Protopic) kan benyttes, og om dette kan foreskrives av allmennlege. I tillegg kan de være gunstig å bruke på eksem på øyelokk og rundt øynene , hvor man skal være forsiktig med steroider. Behandlingsreiser og sol har gunstig effekt på inflammasjonen og behandlingsreiser kan være et godt opplærings- og behandlingstilbud hos de med moderat til alvorlig atopisk eksem. Da jeg var liten var jeg svært plaget med atopisk eksem. Denne julen har tørr hud rundt øynene vært verst.


Eksem rundt øynene er problemtisk, fordi huden er så tynn der! Hydrokortisonsalve på resept tar som regel knekken på eksem , men den kan gjøre permanent skade på den tynne huden der. Jeg vil anbefale hydrokortison som du kjøper på apoteket uten resept - den er mild.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg