torsdag 23. mars 2017

Anoreksi symptomer

Personer med anoreksi vil ofte bagatellisere eller benekte at de har et problem. De vil vanligvis ikke søke hjelp for anoreksi , men de kan klage over relaterte symptomer som bortfall av menstruasjon, slitenhet, svimmelhet. Ofte er det foreldrene som ser problemet, er bekymret for deg og søker hjelp. Anoreksi - til deg som sliter.


Derfor er det viktig at du søker hjelp tidlig.

Hvor kan jeg få mer hjelp? Det mest synlige symptomet på anoreksi er undervekt. Ved måltidene kan du føle deg ille til mote og unngå å spise. Du bekymrer deg overdrevent over vekten din og teller ofte kalorier.


Ved anoreksi er det økt forekomst av depresjon og angst (bl.a. generalisert angst, symptomer på tvangslidelse og sosial angst). Det er utfordrende å være pårørende til eller nær venn av en med anoreksi. Sykdommen går sjelden over av seg selv, men med riktig behandling er det gode sjanser for å bli helt frisk.


Hvis du har anoreksi , så kjenner du sannsynligvis symptomene.

De har vært en vesentlig del av livet ditt i måneder eller endog år. Likevel vil du kanskje fornekte at du har et problem, eller du tror at du kan kontrollere det. Typiske trekk ved anoreksi er at personen mister vekt med vilje, det vil si at det er personen selv som bevisst forårsaker vekttapet. Som et resultat av vekttap og selvsulting vil kroppens næringsinntak forandre seg, noe som fører til humørsvingninger og nedsatt humør.


Et annet trekk ved anoreksi er at personen starter med mye trening. Denne studien, som viser at anoreksi også kan ha stoffskifte årsaker, kan være den genetiske faktoren professoren etterlyste. Kanskje vil de fagmiljøene som hevder at det utelukkende er psykiske årsaker til anoreksi måtte revurdere sine standpunkter, og akseptere at anoreksi også kan være en metabolsk sykdom.


Pasienter med anoreksi er undervektige, og har en kroppsmasseindeks under 17. De har en stor redsel for vektøkning, og har som regel et forstyrret kroppsbilde. Tall viser at anoreksi er den mest dødelige psykiatriske lidelsen i Norge i dag. Det finner også andre kjennetegn på sykdommen som ikke er kriterier som kreves for å få diagnosen anoreksi. De som rammes plages ofte av generalisert tretthet (fatigue), muskelsvakhet og nedsatt konsentrasjon.


Kroppen har lite underhudsfett, noe som ofte gir spesielt utstikkende knokler. Aldersmessig er anoreksi en sykdom som debuterer tidlig i tenårene, mens bulimi vanligvis opptrer noen år senere. Man kan også ha et blandingsbilde, men dersom oppkast forekommer hos en som oppfyller kriteriene for anoreksi , vil anoreksi (bulemisk subtype) være diagnosen. Forstyrret kroppsoppfatning.


Tannskader hos pasient som kaster opp.

Hypokalemi ved hyppig oppkast. Eventuelt tegn på dehydrering (tørr hud og tørre slimhinner, mørk urin). Symptomer kan være undervekt, svimmelhet, opphør av menstruasjon og hårtap. Noen trener daglig i mange timer eller misbruker avføringsmidler for å gå ned i vekt.


Mange prøver å skjule vekttapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg