onsdag 29. mars 2017

Abort eller ikke

Vi ser at Iovgivningen på dette feltet ikke virker inn på handlingsvalget. Konsekvensen av et forbud eller svært strenge lover mot abort er ikke færre aborter , men langt farligere aborter , og mye lidelse. Usikre aborter er et stort globalt helseproblem, sier Berge Solberg.


Irland hadde inntil nylig et forbud mot abort , men konsekvensen var at irske kvinner reiste til England og fikk den gjennomført. Valget om abort er et absolutt valg som du ikke kan gjøre med senere, uansett om du velger å beholde barnet eller å ta abort. Derfor kan det være nyttig å reflektere over visse problemstillinger før du bestemmer deg for abort eller ikke , sier veileder og familieterapeut Målfrid Bergaplass ved Stiftelsen Amathea, en veiledningstjeneste for kvinner i slike situasjoner.

Fri til å velge – ambivalent til valget. Marianne Kjelsvik disputerer 11. Universitet i Bergen med avhandlingen: Pregnant and ambivalent: Experiences of women and health personnel in the decision-making process. Skal du i fengsel, eller pappaen? Hva tenker du om fremtiden?


Om du tenker fortsette med ulovlige ting er abort det beste, ingen barn fortjener å vokse opp i et slikt miljø. Jeg er veldig glad for at jeg tok abort. Jeg var ikke i en livssituasjon der jeg var istand til og ta vare på et lite barn.

Få valg er så endelige som det å måtte velge mellom å ta abort , eller å føde et barn. Enten tar du abort , eller så får du barn. Også fysisk eller psykisk helse kan virke inn på valget. Den etiske debatten kan for mange være vanskelig. Man kommer inn på det eksistensielle.


Kanskje er det sånn at ”jeg er imot abort og har alltid vært det, men han vil ikke ha barn”. Ikke at han skal ta valget for henne, men det blir gjerne en diskusjon. Opplysninger gis ikke til foreldrene eller andre med foreldreansvaret når du av grunner som bør respekteres, ikke ønsker dette.


Abort eller ikke abort kan være et vanskelig valg. De fleste snakker med partneren sin, venner eller familie om dette, men det finnes også mange andre muligheter for informasjon og råd - blant annet fra fastlege, helsestasjon og sosialkontor. Og ja, det “enkleste” ville vel vært å ta abort , det tror jeg alle skjønner. Hadde det kun vært lagt vekt på hvordan andre skulle reagere eller hva andre skulle tenke når dette kom ut, hadde det ikke vært stor tvil om hva jeg hadde gjort. Men jeg føler ikke jeg kan være så egoistisk at jeg tenker sånn i denne situasjonen.


Nylig svak positiv test, men forholdet har akkurat tatt slutt. Vi har et lite barn fra før på mn vi holder på å flytte fra hverandre. Vi er kun gode som foreldre sammen og delt.


Jeg tenkte jeg ikke ville ha flere barn av flere.

Og ta abort er ett litt farlig tema, men what the heck nei jeg ville ikke tatt abort uansett, det er din og partneren din sin feil i grunnen. Nei, ikke om jeg var barnløs. Nå har jeg allerede fire barn da, så hadde jeg blitt gravid med trillinger når uten å ha noen mann, så hadde jeg nok valgt abort. Dessuten er det 1 avhengig av kroppen det er i, og har ingen mulighet til å klare seg på egenhånd. Så nei, jeg synes ikke det er drap å ta abort på et tidlig stadium.


Selvfølgelig bør det være grunner for å ta abort , men det bør heller ikke være så sort-hvitt at man bare kan få abort dersom man blir voldtatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg