torsdag 25. august 2016

Ryggoperasjon prolaps

Ryggoperasjon var eneste utvei. Du får problemer med vannlating eller blir nummen i skrittet (det kan skyldes et stort prolaps som trykker på nervene til blære og endetarm, og må opereres raskt). Hva er et prolaps ? Et prolaps er en utglidning av en mellomvirvelskive i ryggen, som ellers fungerer som støtdempere i ryggsøylen.


Når en skive presser på en nerve, får pasienten strålende smerter ned i benet, og ofte i tillegg en lokal irritasjon i ryggen.

Et prolaps i ryggen er normalt ikke farlig og sjelden forbundet med alvorlige komplkasjoner. Men enkelte ganger kan et prolaps føre til alvorlige smerter og symptomer. Typisk ved et bredbaset eller sekvestrert prolaps oppstår intense strålende smerter ned i begge beina samtidig og kan til og med forårsake akutte lammelser. Mikrokirurgi er blitt mer utbredt de senere år.


Inngrepet er dermed mer skånsomt, og pasientene kan rehabiliteres og utskrives raskere. Spinalstenose er en tilstand hvor det er redusert plass for nervevev i ryggen, enten i selve ryggmargskanalen eller der nerverøttene passerer ut fra ryggmargskanalen. Spinal stenose rammer oftest fra års alderen og oppover, og er den van.


Dette er forøvrig ikke sant.

Smerter, nedsettelse av følelse i huden og lammelse av kraften i benet eller foten kan bli permanente ved feil eller for sen behandling av prolaps i ryggen. Se i llegg folder med generell informasjon om innleggelse på sykehuset. Problemet mitt er restsmerter etter prolpasoperasjon for mnd siden. Operasjonen var vellykket og jeg følte meg helt bra inntil for årsiden. Arvelig disponering er sannsynligvis den viktigste enkeltfaktoren.


Innsendt spørsmål ­­­Hei. Smerten kan stråle fra ryggen ned i hofte, lår, legg og fot. Sammen med smerten kan man også oppleve nummenhetsfølelse i huden, prikkinger og kraftsvikt i muskulatur. Ryggsmerte, uten utstråling til ben, blir sjelden bedre av operativ behandling for lumbalt prolaps.


Rehabiliteringstiden etter en ryggoperasjon kommer an på flere faktorer, bl. Hvor i ryggen inngrepet ble gjort – og hva slags kirurgisk inngrep som ble valgt. Sliter du med plager i rygg eller nakke, er du velkommen til en vurdering og behandling hos oss. Vi har spesialister i nevrokirurgi og ortopedisk kirurgi med lang erfaring.


Heldigvis blir de fleste bra av seg selv innen seks uker. For noen er operasjon det riktige. Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter.

Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven. Prolaps er ofte svært smertefull. En prolaps i nakken kommer av at den ytre harde ringen av skiven sprekker. Man vet ikke med sikkerhet hvorfor den enkelte får prolaps eller forkalkninger i nakken. I alvorlige tilfeller, hvor annen behandling ikke er tilstrekkelig så behandler vi prolaps med operasjon.


Animasjon av komplikasjoner til ryggkirurgi. Du har vært operert ganger tidligere, men prolapset kommer likevel tilbake. Etter en prolaps -operasjon er det kjent at mange likevel er plaget med ryggsmerter, og effekten av operasjonen er også variabel.


Kuldebehandling - kjøl ned skadestedet med isposer for å dempe hevelser og øke blodsirkulasjon. Tenker hovedsaklig på dere med prolaps i ryggen. Hvor lang tid tok det før dere ble bra igjen?


Altså så bra at dere kunne ta dere en joggetur eller trene? Selv fikk jeg prolaps i ryggen for to måneder siden. Jeg har fått prolaps under knebøy og blitt totalt satt ut av spill grunnet det problemet, så jeg vet hvor ille det er.


Fra den ti og å ligge paralysert på bakken, bli hentet med båre av ambulansen til legevakta, til å nå takle trening innen kampsport, og løfte relativt tunge vekter, er mitt bevis på at jeg kan en ting eller to om å trene seg skadefri. Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.


Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg