mandag 8. august 2016

Abort loven

Loven er et kompromiss mellom kvinners rett til selvbestemmelse og fosterets rettsvern. Samfunnet skal så langt råd er sikre alle barn betingelser for en trygg oppvekst. Som et ledd i dette arbeidet skal samfunnet sørge for at alle får etisk veiledning, seksualopplysning, kunnskaper om samlivsspørsmål og tilbud om familieplanlegging, for derved å skape en ansvarsbevisst holdning til disse spørsmål slik at antallet svangerskapsavbrudd blir lavest mulig. Stortinget vedtok en innstramming i abortloven natt til fredag.


Forslaget ble vedtatt med 1mot stemmer.

Vedtaket innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger, og som ønsker å fjerne. Loven slår fast at samfunnet så langt råd er skal sikre alle barn betingelser for en trygg oppvekst, og at samfunnet som et ledd i dette arbeidet skal sørge for at alle får etisk veiledning, seksualopplysning, kunnskaper om samlivsspørsmål og tilbud om. Abortlovens kjerne er § 2. Diskusjon om endringer i abortloven er fremdeles meget aktuell. Kvinnen må selv skriftlig begrunne en slik begjæring.


Erna Solberg klar for å endre abortloven – kaster seg inn i kampen om KrFs veivalg. Vedtok endringer i abortloven. Hvis du ønsker abort etter utgangen av 12.

Du kan henvende deg direkte til et sykehus som har abortnemn ta kontakt med fastlegen din, en gynekolog eller en annen lege. I abortloven står det bl. Fører et svangerskap til alvorlige vansker for en kvinne, skal hun tilbys informasjon og veiledning om den bistand som samfunnet kan tilby henne.


Men praksis i dag er at ikke bare alvorlig sykdom, men også påviste egenskaper hos fosteret. Her står det hvilke vilkår som må være oppfylt for at et abortinngrep skal være lovlig: Før 12. Dette er samlesiden over alle de siste nyhetssaker som omhandler abortloven. Vi bryr oss om ditt personvern. Aller Media, som er ansvarlig for dine data.


I Granavolden-plattformen er Høyre enig med Frp, Venstre og KrF om å fjerne åpningen for abort av én eller flere friske flerlinger (fosterreduksjon) i et svangerskap før grensen til selvbestemt abort. Dette har ikke tidligere vært særskilt regulert i abortloven , og skal nå reguleres i en egen bestemmelse. Dette innebærer en vurdering av menneskers egenskaper og sortering på bakgrunn av egenskaper og diagnoser. Derfor vil de ikke endre abortloven I morgen er det ventet at tusenvis av kvinner og menn samles for å protestere mot endringer i abortloven.


Vi har spurt et knippe kvinnelige samfunnsdebattanter. Regjeringen legger i dag frem en proposisjon med forslag til endringer i abortloven for å regulere adgangen til fosterreduksjon. Fosterreduksjon er et inngrep der svangerskapet avsluttes for ett eller flere fostre, mens gjenværende foster eller fostre. Begrepet abort brukes både om spontan abort og provosert abort.


Tre spontane aborter etter hverandre uten at det har vært fødsel av et barn innimellom kalles habituell abort.

Provosert abort er en kunstig fremkalt abort der et svangerskap blir avbrutt i den hensikt å hindre fødsel av et barn. Foreldre eller verge skal i slike tilfeller gis anledning til å uttale seg med mindre særlige grunner taler mot det. Dette følger av abortloven § første ledd. Ved en eventuell motstrid med de generelle reglene om samtykke og informasjon til foreldre i pasient- og brukerrettighetsloven, vil abortloven gå foran som en særlov på området. Ved flere anledninger er det fremmet forslag om lovgivning om vern av ufødt liv, men det er blitt sjeldnere med slike forslag etter som årene har gått.


Skal man endre loven , kan kompromissene som ligger til grunn for loven , sprekke opp. Dette er én grunn til å være varsom med å løfte debatter om abortloven. Retten til selvbestemt abort står sterkt i Norge og skal aldri rokkes ved. Det skal være opp til den enkelte kvinne å bestemme over egen kropp. KrF vil stramme inn abortloven Partiet vedtok fredag at de vil fjerne leddet i abortloven som kan gi kvinner rett til abort etter 12.


Det bør bli tydeligere kontroll med arbeidet i abortnemndene og i den sentrale klagenemnda, for å sikre den abortsøkendes rettssikkerhet og for at nemndene skal ta inn over seg de vanskelige avveiningene som ligger i abortloven. KrF mener alle mennesker har et ukrenkelig menneskeverd i kraft av å være mennesker. Det gjør at alle mennesker også har en del fundamentale rettigheter som menneske, og den mest grunnleggende av disse er retten til liv.


Det jeg imidlertid gjerne er med på å diskutere, er abortloven. For den er etter min mening kommet for å bli, og godt er det. Det er ingen andre enn kvinnen selv som KAN foreta dette valget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg