fredag 26. august 2016

Årsaker til kols

Andre årsaker til kols. Alle som over lengre tid har vært utsatt for giftige gasser, industrirøyk, gruvestøv, tunnelstøv eller annen luftforurensning, har økt risiko for å få kols. I utviklingsland er røyk fra bål og ovner, som brukes til matlaging i dårlig ventilerte rom, en vanlig årsak.


En kronisk betennelsesreaksjon skader bronkiene og vevet i lungene. Sykdommen utvikler seg langsomt, og for personer som ikke trener, kan sykdommen ha kommet langt før de merker at pusten eller kondisjonen er svekket. Røyking er den vanligste årsaken til kols.

Kols er en samlebetegnelse på en gruppe kroniske lungesykdommer med redusert luftstrøm gjennom luftveiene. Den viktigste årsaken til kols er røyking. Kols kan ha sin årsak i flere forhold. Hvis du oppsøker fastlegen med symptomer som har vart over ti eller blitt stadig verre – så som tung pust, hoste og slim i luftveiene – er det veldig viktig at du åpent forteller legen om røykestatus, yrkessituasjon og eventuell lungesykdom tidligere i livet. I dag finnes det masse bra testutstyr for å kunne påvise sykdom i balanseorganene, eller andre steder i balansesystemet.


Det er positivt for pasienten å vite hva årsaken er. I blant er det dessverre vanskelig å stille en sikker diagnose, fordi det kan være mange årsaker som spiller inn. Personer som har røykt sigaretter daglig i år har seks ganger høyere risiko for kols enn personer som ikke har røykt.


Kols , kronisk obstruktiv lungesykdom, samlebetegnelse på sykdommer i lunger og bronkier som medfører en vedvarende forsnevring av bronkiene, og som dermed begrenser luftstrømmens hastighet når man puster, særlig når man puster luften ut av lungene (ekspirasjon).

Mangeårig røyking er skyld i over av tilfellene med KOLS. Hyppige lungeinfeksjoner i barndommen viser seg også å være en risikofaktor for utvikling av KOLS. Men også langvarig jobbing i luft med skadelige gasser, kjemikalier eller svevestøv øker risikoen. Også passiv røyking, astma og genetikk kan øke risikoen.


Kilde: helseleksikonet. Alfa-1-antitrypsin mangel. Lungevevet taper også noe elasitisitet ved emfysem, noe som gir nedsatt luftstrøm ved utpust. Hvorfor dør så mange nordmenn av kols ? I Norge dør flere av lungebetennelse og kols enn i mange andre land i Europa.


KOLS gir nedsatt lungefunksjon. For lite fokus på ernæring og trening kan være årsaken , mener overlege ved Nordlandssykehuset. Passiv røyking, industristøv eller arvelige egenskaper kan være tilstrekkelig. For noen er kols endestadiet av astma.


Kols er først og fremst et resultat av at luftveiene i mange år har vært utsatt for irriterende stoffer som tobakksrøyk eller industriforurensning. Forskning tyder imidlertid på at sykdommen også er arvelig betinget. Hvis du er utsatt for mye støv, røyk og gass på jobben, kan du være i faresonen for å få yrkesrelatert kols.


Faktorer i arbeidsmiljøet kan øke risikoen for kols to til tre ganger hos ikke-røykere, og opp til seks ganger blant røykere. Bønder, bakere, frisøere, ansatte i bygg- og anleggsbransjen, med fler, er risikogrupper. Hva er årsaken til kols ?

Alminnelig byforurensning og passiv røyking spiller her en mindre rolle, men kan forverre symptomene hvis du allerede har kols. Jo mer man røyker og jo lenger man har røykt, desto større er risikoen for å få KOLS. I tillegg ble alle pasientene hver måned oppringt for å høre om de hadde hatt en eksaserbasjon de siste fire ukene.


De fleste som har kols , har milde symptomer, og mange vet ikke at de har sykdommen. Antall personer som lever med kols , vil holde seg høyt i årene framover, fordi antallet eldre øker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg