onsdag 24. august 2016

Hudkreft i ansiktet

Kreftforeningens råd er at dersom symptomene varer over tre uker bør du kontakte lege. Melanom, som også kalles føflekkreft, er den mest alvorlige formen for hudkreft og omtales for seg. Norge ligger dessverre nesten helt i verdenstoppen hva gjelder forekomst av føflekkreft, og forekomsten øker spesielt hos menn over år. Vårt råd er at dersom symptomene varer over tre uker bør du kontakte lege.


Den viktigste risikofaktoren for basaliomer er soleksponering.

Soling øker også risikoen for andre typer hudkreft. Hvis du har hatt et basaliom er det lurt å unngå for mye sol i ansikt , bruke solkrem og følge generelt solvett! Ansiktet er derfor svœrt utsatt. Jo lysere hu desto større risiko.


Mørke hudtyper er mindre utsatt for hudkreft som følge av soling. I tillegg finnes det noen få arvelige sykdommer som gir økt disposisjon for hudkreft. Disse metodene har som mål å helbrede.

Etter sommeren opplever mange å få pigmentflekker i ansiktet. Både sol og hormonell påvirkning kan føre til at huden påvirkes. Både hormonpigmentering, såkalt melasma, og hyperpigmentering er hudforandringer som vises som brune flekker i ansiktet. Dersom svulsten er liten og godt avgrenset, kan allmennlegen fjerne den kirurgisk.


Pasienter med større svulster blir sendt videre til sykehus. Ved operasjoner i ansiktet , eller ved større svulster, vil det ofte være nødvendig med kompetanse innen plastisk kirurgi for å sikre et godt kosmetisk resultat. Behandling av invasiv hudkreft Operasjon. I dette tilfellet er operasjon den mest vanlige behandlingen. Basalcellekarsinom er den vanligste formen for hudkreft , og insidensen er økende både i Norge og på verdensbasis.


BCC vokser lokalt og velavgrenset, og sprer seg (metastaserer) nesten aldri med blodet eller lymfekar til andre deler av kroppen. BCC regnes derfor som en godartet form for hudkreft. Nodulært (knuteform) er vanligst i ansikt , og oppstår som en kul eller knute i huden. Også for plateepitelkarsinom er prognosene gode.


I likhet med basalcellekarsinom forekommer kreftformen på soleksponert hu og de to formene likner også mye i utseende og lokasjon. Den finnes oftest i ansiktet , nakke, leppe, ører, på hånden eller leggene.

Hudkreft kan spres lokalt. Metode velges ut i fra hudkreftens beliggenhet, størrelse og eventuelle andre sykdommer som kan påvirke behandlingen. Hun er hos en hudlege hver sjette til tolvte måne og forteller at hun vanligvis må fjerne kreftceller hver gang hun er inne.


Bare en av mine har vært det. Så få nye, og voksende, fletter eller utvekster sjekket ut. Utslett i ansiktet er den vanligste årsaken til konsultasjon hos våre hudleger. Det er en lang rekke mulige årsaker som kan gi utslett i ansiktet.


Dette vil behandlende lege informere om. Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi gode råd om behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg